Anbefalinger: Tre ting du må få med deg på Ultima 2018

Ultima 2018 starter i dag. Endelig!

Du, kjære leser, er kanskje fortsatt ikke hverken en fet og informert person eller en prematur kulturtante. Null stress! Vi er en blanding av begge, til tross for at det sigende høstmørket ofte gjør oss litt mer til sistnevnte.

Her er (noe) av det du burde sjekke ut:

Mouse on Mars (m/Carmen Villain & Paris)
på Røverstaden 14 september

Skal du bare se én tysk duo som spiller en svimlende miks av tekno, pop og forvridde klubbrytmer og som kjennetegnes av elektroniske lyder som svinger mellom ukontrollerbart kaos og nøye arrangerte strukturer i år?

Da bør det bli Mouse on Mars på Røverstaden fredag 14. september.

Duoen består av tyske Jan St. Werner og Andi Toma, og er kjent for sin eklektiske blanding av elektronisk musikk, omfattende samarbeid med andre artister og fantastiske liveshows.

Mouse on Mars ga tidligere i år ut sitt 12. album, Dimensional People, som høstet strålende kritikker i blant andre Mojo, Pitchfork og Uncut. Med på utgivelsen hadde de over 50 andre musikere, som Justin Vernon fra Bon Iver, Aron og Bruce Dessner fra The National og Zach Condon fra Beirut.

En Mouse on Mars-konsert er aldri helt forutsigbar, men du er alltid garantert god stemning, fantastisk musikk og en av festivalens beste live-opplevelser.

Som om det ikke var nok kommer også Oslo-produsentene Carmen Villian, som sammen med kunstneren Parris har laget et flunkende nytt liveprosjekt som den perfekte oppladningen til Mouse on Mars.

Vi gleder oss!

Beirut Soundclash (WP)
Cosmopolite, 15 september

Mazen Kerbaj er ikke bare en av Libanons mest internasjonalt anerkjente musikere, han er også kjent for sine samfunnskritiske tegneserier. Han kombinerer disse evnene når Beirut Soundclash kommer til Cosmopolite lørdag 15. september klokken 21. Da vil Kerbaj ta med seg et ensemble med musikere fra Beirut, Berlin og Oslo og dirigere orkesteret ved å livetegne et partitur på overheadark, under forestillingen.

Om det hadde sluttet der hadde det allerede blitt helt annerledes noe annen konsert du har vært på. Men det er mer!

Duoen Christine Abdelnour (saksofon) og Magda Mayas (piano) vil så improvisere frem en nesten elektronika-aktig konsert på aukustiske instrumenter, før Kerbajs A-Trio sammen eksperimenterer seg frem til nye lydbilder ved å bruke fremmedobjekter i instrumentene sine

Det er med andre ord helt unike musikkopplevelser som står på menyen når Kerbaj, en mann som tidligere har laget musikk med lyden av den libanesiske borgerkrigen i bakgrunnen, kommer til Oslo. Er du glad i musikk fra midtøsten og improvisasjon (det vet vi at du egentlig er selv om du kanskje ikke vet det selv) er Beirut Soundclash på Cosmpolite lørdag 15. september et must.

Remembering Mika Vainio
div arenaer. 21.09

Mika Vainio
Mika Vainio, foto Annar Bjørgli

Finske Mika Vainio, kjent fra blant andre Pan Sonic og Sähkö Recordings-kollektivet, døde i fjor. Heldigvis etterlot han seg enorme mengder støymusikk, tekno, industriell- og eksperimentell musikk og samarbeider med artister som Björk, Alan Vega fra Suicide, Stephen O’Malley og kunstneren Keiji Haino.

Skal man feire en så innholdsrik og variert karriere er det ingenting som er bedre enn en nesten like omfattende markering. Det blir to visninger av turné-dokumentaren Sähkö The Movie fra 1995 på Herværk klokken 16 og 18, med påfølgende paneldebatt om Vainos liv på Ingensteds klokken 20, før Lucio Capece, Mattin & Morten J. Olsen spiller en konserthyllest på samme sted.

På Blå klokka 22 blir det performance av den østerrikske artisten Christina Nemec før Vainos tidligere samarbeidspartner Keiji Haino inntar scenen med sine sjamanistiske improvisasjoner. Det hele avsluttes på Kafé Hærverk ved midnatt med konsert fra Jimi Tenor og film/DJ-sett med Mo Loschelder, Tommi Grönlund og Esko Routamaa.

Minnekvelden blir altså som Vainios karriere: noe for alle. Ses!

X