Det gjøres viktige utskiftninger i ukas «Westworld» (S01E07)

ÅPENBART SPOILERS.

«Now, let’s skip to something fun», sier Bernard til sønnen sin i drømmesekvensen som åpner ukas episode. Morsomt ble det ikke for sønnen, Han er død. For oss ble det derimot kjempemoro! Det var ikke rent lite som skjedde heller:

En hovedkarakter døde. Hemmeligholdte verter. Superintelligente kunstige intelligenser som bærer nag. Eksploderende lik fylt med nitroglyserin.

Nei, HBOs Westworld holdt ikke mye tilbake denne uka. Endelig får vi også noen svar! Vi skal selvsagt gå gjennom alt, men før alle svarene skal dere få et spørsmål.

Ukas spørsmål:

Bernard leser høyt for sønnen sin i en drømmesekvens i ukas episode. Hvilken bok leser han fra?

Skriv svaret i kommentarfeltet eller send en mail til konkurranse@nd.no med emnefeltet «BERNARD, DITT VIDUNDERLIGE FJOLS» og vær med i trekningen av to måneders abonnement på HBO!

I forrige recap spurte jeg om hva sangen som startet forrige episode het, og hvilket band som har laget den. Riktig svar var Radioheads Fake Plastic Trees. Det visste Morten Lønvik og han belønnes med to måneder gratis HBO. Gratulerer!

MEN NÅ: ukas episode. Og for en episode!

Optiske illusjoner

Sist uke så vi at Bernards sidekick Elsie bli bortført av en overarm. Hvem overarmen tilhørte får vi ikke vite noe om denne uka heller.  Selv om Bernard ikke vet like mye som oss aner han at noe ikke er som det skal. Han får høre fra en kollega at Elsie startet «ferien» sin denne uka. Sikkert. Det er vel like sannsynlig som at FN, Redd Barna og Amnesty aller trekker sine søksmål mot recapfirmaet mitt!

anti-un
NEI TAKK: Nei takk.

Bernard undersøker Escaton (dere husker kanskje banditten som har en greie med Maeve) for å passe på at ikke verten ikke legger merke til ting som ikke hører hjemme i Westworld (biler, høymoderne tog, stekespader i plast, folk som jobber i vernedrakter, global oppvarming, Donald Trump, minnene om da jeg og pappa ble tatt i billettkontroll på vei til høyesterett, osv.).

Jeg har en følelse av at denne scenen er der hovedsakelig for å minne de mindre oppmerksomme seerne – med andre ord ikke dere – på at vertene kan programmeres til å ikke se visse ting. Det skapes en slags optisk illusjon for dem. Dette kommer tilbake senere i episoden, når vi forstår at også Bernard sin virkelighetsoppfatning har lignende optiske illusjoner i seg.

Et lite tips: hvis du også sliter med ufrivillige optiske illusjoner som sannynligvis er programmert inn i hjernen din av en gammel britisk mann som vet alt du gjør, IKKE si det til noen, i hvertfall ikke under avhør! Da er det fort gjort at du setter igang en kjede hendelser som kommer til å gjøre livet ditt surt.

Hvor var jeg igjen. Åja! Det er med andre ord ikke tilfeldig at «they don’t look like anything to me» sies av Escaton her.

ww107_2

Samtidig er Theresa ganske nervøs etter at styrelederen Charlotte Hale ankom parken i forrige episode. I et møte (et fryktelig uprofesjonelt et i min bok! Skal man i et jobb-møte er det lurt å lese gjennom brosjyren man får av støttekontakten sin først, der står feks tydelig at sex med menn IKKE bør skje under samtale med sin sjef. Hvis dere vil kan dere låne min brosjyre, men den er full av svette etter at jeg hadde den i lomma mens jeg danset til Sexy Dancer av Prince under et møte med Reptilparken i går! Og hadde sex!) med Hale blir det klart at noe må gjøres med Ford. Styret i Delos Company, dvs. eieren av Westworld, er som vi vet misfornøyd med ressursbruken til Ford.

Hale understreker at Delos egentlig ikke kunne brydd seg mindre om parken. Det som er viktig er opphavsretten til teknologien som ligger bak parken. Nå er målet å kvitte seg med Ford på en så diplomatisk måte som mulig slik at eierskapet kan overføres helt og fullt til Delos.

ww107_4

Hale og Theresa setter derfor sammen en presentasjon for å bevise at Fords siste oppdatering er en mulig fare for gjestene. Clementine (som jobber som prostituert for Maeve) må ofres. Hun brukes for å vise at minnene Ford ga de i den siste oppdateringen gjør at vertene kan holde nag selv etter de har blitt nullstilt. På den måten kan de potensielt skade gjestene. Fordi Hale ikke tør å straffe Ford direkte gir hun Bernard sparken, og Clementine sendes til lobotomering.

MEN SÅ SKJER DET NOE

Bernard er en vert…

… og Theresa blir nok en i neste episode.

Ja, det stemmer. Som spådd av meg (eller, mer av Reddit egentlig, men også meg) er Bernard egentlig en vert! Bernard lurer med seg Theresa ut i hytta der Fords familie holder til. Her ser vi det aller første åpenbare tegnet. Når de kommer inn lurer Theresa umiddelbart på hva som befinner seg bak en dør.

«Hvilken dør», svarer Bernard. Det er ganske klart at han er programmert til å ikke se døren.

For de som ikke allerede skjønte det da, blir det avslørt et par minutter senere, når Ford kommer inn og forteller det til Theresa. Det blir ganske fort klart at Ford har lumske planer for å ha ført Theresa hit.

Fords stormannsgalskap kommer tydelig fram her. «I simply wanted to tell my stories», sier han til Theresa. Det må være årets største underdrivelse. Han får Bernard til å drepe Theresa. Var dette det siste så av DANSKE (Danmark er jo nesten Norge, bare uten janteloven og PSTs kamp mot mine interesser!) Sidse Babett Knudsen i Westworld?

ww107_5

Neppe. Det er nok en grunn til at Ford allerede var godt i gang med å lage en ny vert nede i kjelleren. Og det var nok heller ingen tilfeldighet at denne alltid lå i forgrunnen av utsnittet som viste Bernard drepe Theresa. Akkurat som det neppe var noen tilfeldighet at jeg gikk opp så mye i vekt etter å ha klaget på at Stortinget sender elektroniske impulser til meg når jeg dusjer.

Jeg gjetter på at Theresa er tilbake i en ny utgave allerede neste uke.

Drapet på Theresa endrer litt på konflikten mellom styret i Delos og Robert Ford. Hvis Theresa kommer tilbake neste uke som en androide har Ford plutselig overtaket. Det er ingen sjanse for at Hale skjønner dette med én gang.

Det betyr også at en av de store konfliktene som har drevet alt som foregår bak kulissene i Westworld ikke lenger er i forgrunnen.

Spørsmålet nå er derfor om serieskaperne klarer å holde ting spennende. Sizemore har jo vært tilsidesatt i store deler av serien. Han har et ganske nært fiendeforhold til Theresa og vil nok fort merke at noe er galt. I tillegg har vi jo også alt som skjer med Maeve. Det er stor sjanse for at hun vil få en ganske sentral rolle i konflikten.

Døden kler henne

Sist vi så Maeve justerte hun intelligensnivået sitt til topps. Nå er hun fullt klar over sin egen programmering og den rollen hun spiller i parken. Clementine tas inn på kontrollrommet, Maeve er bekymret for henne.

ww107_3

På kontrollrommet vil Maeve finne ut hva som skjer med Clementine. Hun får fortalt at hun skal lobotomeres og pensjoneres. Dette blir Maeve vitne til, og det setter ganske kraftige spor i henne. Hun er ferdig med dette stedet. Hun vil ut. Bli fri.

Hele livet, forklarer hun, har hun vært en overlever. Men å overleve er bare nok en loop. For å komme seg ut truer hun de to Westworld-ansatte som har hjulpet henne så langt. Motvillige sier de ja, ettersom hun truer de begge på livet.

Er vi i ferd med å se Maeve forandres til å bli seriens aller mektigste person? Hun er ekstremt intelligent og har ingenting å tape. Som hun selv sier: «you think I’m scared of death? I’ve done it a million times, and I’m fucking great at it.»

Det kan virke som om serien setter opp et flere verter som alle vil konkurrere om å være den som virkelig tar steget over i full krig mot menneskene.

Dette må vel skje på et tidspunkt? Maeve er den som ligger best an foreløpig, og det er ikke utenkelig at hun vil starte en geriljakrig mot de ansatte bak kulissene. Hun vet at Clementine er pensjonert, og det betyr at hun settes ned i kjelleren.

Kanskje Maeve vil dra ned dit for å hente henne? Her vil hun finne et hundretalls verter som bare står der ubrukte, klare til å tas i bruk. Eller hva om hun også får vite om labyrinten? Hvis det er sånn at labyrinten setter deg fri, er det naturlig for henne å oppsøke den. Det betyr at vi kanskje har tre verter som er på vei hit.

Endelig litt romantikk

Ute i parken fortsetter Dolores og William på eventyret sitt. Jo lenger de beveger seg utover i parken, jo farligere blir det. De to viktigste utviklingene her er at Dolores og William kommer nærmere hverandre (veldig nærme), og de skiller veier med Lawrence.

ww107_1

William forklarer noe av motivasjonen sin for å komme til parken for Dolores. Da han var barn pleide han å fordype seg i litteratur. Dette stedet, forteller han, er som å våkne opp i én av disse historiene. Etter det legger han til «I want to find out what it means».

Dette er verdt å bite seg merke i fordi det kan minne om det «Mannen i svart» sier når han vil finne «den dypere meningen» i Westworld. Teorien om at William er «Mannen i svart» blir mer og mer sannsynlig for hver episode som kommer ut.

Dolores og William ender opp med å ligge sammen. Dette så vi vel komme fra øyeblikket han plukket opp hermetikkboksen for henne i den andre episoden? Når William våkner neste morgen har Dolores tegnet en dal på et laken som ligger henslengt over noen møbler.

Ikke skjønner jeg hvordan hun klarte å male på noe som ikke har et hardt underlag under seg, men vi får la det passere. Ikke det at jeg skjønner så mye av alt annet kvinner gjør på laken, men det er visst ifølge syndromet mitt!

Det romantiske øyeblikket blir avbrutt når en gjeng soldater stopper toget og nærmest skyter det i stykker med et maskingevær (ja, jeg tror det er samme som Teddy brukte i forrige episode). Som et motsvar sender Lawrence, Dolores og William ut et lik fylt med nitroglyserin, sprenger det, og rømmer.

Når de er i sikkerhet har de havnet like ved det stedet Dolores malte på lakenet i toget. Lawrence forteller at han ikke vet om noen som har kommet tilbake fra dette stedet, før han forlater Dolores og William. Herfra drar de på egenhånd. Eller sammen med oss i neste episode. Det er hyggelig å være sammen med noen!

[yop_poll id=»11″]