«Westworld»-recap, s01e02: Vertene i Westworld drømmer om massedrap og skalperinger

Episode 2 av «Westworld» gir oss puling, cliffhangere og MASSE spørsmål. Vi prøver å svare på noen av de, og du kan svare på et av våre og vinne gratis HBO!

FILM/TV
b
a

Drømmer vertene  i Westworld om elektriske sauer?

Nei, det gjør de ikke. De drømmer de om massedrap og skalperinger. Med andre ord: HBOs Westworld er tilbake med en ny episode! Men aller først: konkurranse.

Androiden i første episode ville skåle for kvinnen i de hvite skoene … er en setningen som ikke gir noe mening om du ikke leste konkurranseteksten i recappen av første episode av Westworld, men det gjorde Sunniva Lindgaard, og hun har vunnet to måneder gratis HBO. Gratulerer!

Her er en ny sjanse til å vinne to gratismåneder:

Ukas spørsmål:

Hvor ligger labyrinten, ifølge den lille jenta? Skriv svaret i kommentarfeltet og vinn to måneder gratis HBO! Nå, recap, og OBS: spoilere. Åpenbart.

wwep2_01

«These violent delights have violent ends»

Det store spørsmålet er ikke hva Westworlds verter drømmer om, men snarere hva som får de til å drømme. Vi vet fra den første episoden at den siste oppdateringen har gitt et knippe av beboerne i fornøyelsesparken evnen til å tappe inn i tidligere programmerte roller i form av dagdrømmer.

Disse såkalte «drømmeriene» er gitt til de av parkens skaper, Dr. Ford (gamle Anthony Hopkins), for å framstå så livaktige som mulig.

Mye tyder på at sitatet «these violent delights have violent ends» – som kommer fra Romeo og Julie og ikke er en omskrvning av den fiffige trallen «Afternoon deilights» kjent fra blant annet Anchorman – ikke bare er et forvarsel om kjipe ting som kommer til å skje med de syndige parkgjestene når det uunngåelige robotopprøret kommer, men også ser ut til å ha en mer direkte funksjon.

Som recaplærerinnen min på kveldsskolen i recapping pleide å si da jeg tok recap1300 som ung recapper: La oss gå igjennom kveldens viktigste hendelser for å forsøke å forklare litt nærmere. Hun er dessverre død nå, men det skal jeg komme tilbake til senere.

wwep2_02

NORSK ULV: Ikke bare er ulven i Westworld kjent fra Game of Thrones, han har også norske aner! Også ELSKER han norgesvennene Smokie og komle! Se&Hør, send lusekofte!

«Whatever Abernathy had could be contagious»

Dolores (Wood) våkner opp igjen, men noe er ikke helt som det skal. Etter programmeringen skal hun våkne ved soloppgang. Nå er det midt på natta, og hun vekkes av en forvrengt mekanisk stemme.

På kontrollrommet diskuterer Bernard (Wright) og lab-sidekicket hans Elsie (Woodward) den tekniske svikten av verten som spilte faren til Dolores. Elsie påpeker at det som førte til sammenbruddet kan være smittsomt.

Westworld

BERNARD: Rart at Bernard ikke har høyteknologiske briller, egentlig. Han kunne i det minste hatt noen svært raske shades.

I Westworld har Dolores en dagdrøm – hele byens beboere ligger maltraktert utover gatene. En ulv spankulerer – som ulver gjerne gjør –  gjennom scenen – hvor ulver gjerne er. Maeve (Thandie Newton) vekker henne (Dolores, ikke søvngjengerulven, IDIOT!) med en fornærmelse, og Dolores siterer – som faren gjorde med henne – Shakespeare-sitatet.

Ah, den språklige blomst vi kaller pretensiøsitet ville vel fungere like liflig uten pretensiøsitetens navn, for å parafrasere gamle William.

I resten av episoden får Maeve en mer betydelig rolle. Hun begynner å oppføre seg rart og får mer livaktige, dramatiske drømmer. Dette forstyrrer den daglige driften av bordellet, så hun tas inn til flere tekniske sjekker. Til slutt ender hun opp med å våkne på operasjonsbordet etter parkens stengetid og bli vitne til det makabre synet av post-fornøyelsesparkoppryddingen.

Betyr denne utviklingen at Elsie har hatt rett?

At det faren til Dolores var smittsomt?

Det kan virke sånn.

Og det ser ut til at det smitter via Shakespeare.

Det må jo bety at noen har programmert vertene til å reagere på en viss måte dersom de hører dette sitatet?

Hvem er det som står bak det?

Eller snakker vi bare om et slags datavirus?

Har det også infiltrert denne teksten for å presse frem denne utrolig irriterende linjedelingen?

Uansett, noen har sluppet det fri.

hacker

HACKER: Virus blir gjerne laget av såkalte hackere, og de som har laget dette illustrasjonsbildet av en hacker har trolig også en eller annen virussykdom for dette var SJUKT RARE greier.

«Now that’s a fucking vacation!»

… Som kunne vært taglinen til Paradise Hotel, si!

Neida. Selv om vi gjerne skulle sett et realityshow plassert i det golde steppelandskapet Westworld foregår. Sesong 2?

Uansett, parallelt med storylinen til Maeve introduseres vi (du og jeg, seere og gode venner, som jeg allerede synes vi er blitt) for to nye karakterer.

Blonde og uskyldige William (Jimmi Simpson) er fascinert av Westworld, men også ganske skeptisk. Svigerbroren Logan (Ben Barnes) er det stikk motsatte: Han har vært her flere ganger og bruker tiden sin hovedsakelig på å drikke, pule og sloss – og ikke nødvendigvis i den rekkefølgen. 

En «Gamergate-fanboy» som kan utfolde seg fritt i en verden skapt for ham! For tusenvis av unge HBO-seere er nok dette drømmen, og på mange måter er de to svigerne dataspill-genererte moralklasser du hadde kunnet velge i starten av et open world-skytespill. Vil du være kjip og stjele ting, eller ålreit og hjelpe folk? Eller litt stusselig og skrive recaps av hva alle andre gjør?

Jeg vet hva jeg ville valgt, i hvert fall! *trekker opp to datamuser fra pistolhylstrene og kyler det mot speilbildet mitt*

Duoen tar uansett flere runder rundt Westworlds mange , og William lærer seg sakte men sikkert å bli mer forført av parkens mindre drøye sider.

wwep2_05

ROLLESPILL: Enhver rollespillers drøm er kanskje å ha mørk, men godt lyssatt sex med to kvinneroboter mens en mannerobot støtter opp armen din så den ikke blir sliten? Det er i hvert fall min.

Denne delen av episoden er nok der aller mest for å fortsette verdensbyggingen fra episode én. Denne gangen får vi se parken fra gjestenes perspektiv.

Det er det viktig å bite seg merke i at denne delen av episoden viser oss at det også finnes verter utenfor parken: Når William og Logan ankommer «hotellet» før de skal inn i selve parken, møtes de av en rekke verter som er der for å kle de, og om ønskelig, tilfredsstille de.

Betyr det at alle de menneskene vi har møtt bak kulissene potensielt kan være androider? Hvem vet hva Dr. Ford og Bernard har drevet med utenfor stengetid?

Det betyr at serien fort kan bevege seg inn i Battlestar Galactica-land (anbefales!). Med andre ord, at vi til en hver tid vil være usikre på hvem som er mennesker og hvem som er roboter. 

Det kommer også fram i episoden at Bernard tilsynelatende et hemmelig forhold til Theresa Cullen (Knudsen). Er de bare veldig flinke til å skjule det når de jobber, eller har Bernard kanskje lagd en sexdukke av Theresa? Eller hun en av ham?

ET PAR? Her er de på jobb. Ingen kjærtegn på jobb, men på privaten … Mystisk.

ET PAR? Her er de på jobb. Ingen kjærtegn på jobb, men på privaten … Mystisk.

«Everything in this world is magic, except to the magician»

Dr. Ford bruker store deler av episoden på å gå tur i parken sammen med en liten gutterobot, mens han planlegger det som skal bli Westworlds nye storyline.

Det er jo åpenbart at Ford er en stand-in for en gudeskikkelse i Westworld. Og i en binær verden, som Westworld tross alt er, må 1-ere ha 0-er for å at ting skal fungere (dere, enerne, har for eksempel meg, et null, til å recappe en HBO-serie for dere).

Med andre ord, for at Gud skal være Gud, må det være en djevel der for å fungere som et motstykke. Er «Mannen i svart» (Ed Harris) dette motstykket?

Vi vet ikke mye om hvem «Mannen i svart» er ennå. Han fortsetter sin søken etter det han kaller labyrinten – eller, «spillets dypere nivå» – og tar med seg en stakkars robotbanditt kalt Lawrence som skal hjelpe han. De fleste av oss har jo antatt at «Mannen i svart» er et menneske. Men hva om han er en androide? Eller noe i mellom?

wwep2_07

SVART: Ed Harris, kledelig antrukket hatt og tørkle.

Det er flere hint til dette i episoden. Han sier blant annet at han har kommet til parken i over 30 år, og at han, på en måte, var født der. De som sitter på kontrollrommet nevner også at han kan regjere fritt. Har Ford skapt denne mannen som sitt motstykke?

«We speak the right words, then we create life itself. Out of chaos»

Vi avslutter med et par betydelige cliffhangere, som alle gode serier skal.

Ford avfeier et forslag om en ny storyline kalt «Odyssey on Red River» og hinter til en storyline han har jobbet på lenge. Noe ganske så originalt, forteller han Bernard. Dolores vekkes igjen midt på natta. Denne gangen finner hun en nedgravd revolver. Vi har jo blitt forklart at våpnene gjestene får ikke fungerer på de andre gjester. Har noen smuglet en revolveren inn uten sperrer? Er den lagt den der for at Dolores skal finne den?

Vi sitter med andre ord igjen med masser av spørsmål. Et av de viktigste er hvem som står bak viruset som er i ferd med å gå viralt i Westworld? Så langt ser jeg to mistenkte: Ford og Bernard.

Bernard har en hemmelig analysesamtale med Dolores på et tidspunkt. «Har du gjort noe galt» spør hun Bernard. Reaksjonen hans tyder på at han har noe å skjule. Samtidig er Ford en hovedmistenkt fordi han stadig vekk sier ting i sine filosofiske funderingen som kan tolkes i retningen av at han driver med selvsabotasje.

Da spesielt når han nevner på å skape liv ut av kaos.

Har han sluppet et virus ut i parken for å åpne opp for at det skal skje en «naturlig» evolusjon av beboerne der?

Ja,, forresten, det glemte jeg, kveldsskolelæreren min døde av naturlig årsaker. Det siste hun sa var «recaps er den nye romanen». Fred over hennes minne.

wwep2_08

ET PASSENDE BILDE: Fords kreasjon fungerer også som et nyttig minnesmerke over min recaplærer. Snakkes!

[yop_poll id=»6″]

Westworld