«Eastbound & Down»-gutta er tilbake med premiereklare «Vice Principals» på HBO

Danny McBride og Jody Hills nye HBO-serie følger en gjeng perfekt balanserte psykopatiske monstere og velmenende antihelter.

b
a

5Vice Principals er Danny McBride og Jody Hills etterlengtede HBO-comeback etter ikoniske Eastbound & Downs fjerde og siste sesong i 2013. Hill og McBride har heldigvis ikke mistet grepet siden den tid.

I Vice Principals spiller McBride Neil Gamby, en no-nonsense viserektor ved Lincoln High School i Nord-Carolina som tar jobben sin altfor seriøst, en spirituell slektning av Kenny Powers. Powers og Gamby har den nøyaktig samme arrogansen og overdrevne troen på egne ferdigheter ingen av dem har.

Gambys høyeste ønske er å bli rektor, og etter at den gamle rektoren pensjonerer seg ser det ut til at han kan få ønsket oppfylt. Men i veien står Gambys erkefiende, med-viserektor Lee Russell (Walton Goggins). Når styret tilslutt velger en tredjeperson til stillingen, den tilsynelatende perfekte rektoren Dr. Belinda Brown (Kimberly Hebert Gregory), må Gamby og Russell legge til side sitt hat for hverandre og jobbe sammen for å velte henne av tronen.

Les også: Malin Levanon vil ikke være din fuckings runkefantasi

Vice Principals første episode starter som en typisk og litt uoriginal svart komedie, med fokus på en usympatisk drittsekk som man likevel syns synd på, og som vi vil skal lykkes tross de fucka tingene han gjør støtt og stadig. Neil Gamby er en tragisk fyr, men det er ikke før uti andre episode det virkelig klikker for meg at han er en tragisk fyr. Serien tar en mørkere vending i episode to, og karakterene får plutselig prøvd seg på litt dypere vann, noe de kler. Lee Russell er som en demonisk blanding av Truman Capote og Rust Cohle, og hans galskap er akkurat forskjellig nok fra Gamby til at det bidrar til et rikere og godt balansert persongalleri. Persongalleriet er til syvende og sist det som får Vice Principals til å fungere så godt som den gjør, både på det komiske og på det tidvis tragiske viset.

«Lee Russell er som en demonisk blanding av Truman Capote og Rust Cohle.»

Selv om den til tider er mørkere enn Eastbound and Down, er Vice Principals heldigvis ikke så opptatt av å krampaktig insistere på å få deg til å «gråte litt også». I stedet overbeviser den ved å overraske oss i ny og ne, finne originale vendinger, og la karakterene balansere fint på knivseggen mellom psykopatisk monster og velmenende antihelt.

Tross en litt lunken første episode fremstår første sesong Vice Principals som en drama-komedie med potensiale til å bli nok et fantastisk tilskudd i HBO-stallen.

Anmeldelsen er basert på de fire første episodene. Vice Principals ser du på HBO fra 18. juli.