HBO lager øst-europeisk utgave av «Mammon» – her er noen forslag til andre øst-europeiske vrier

Denne måneden hadde HBO premiere på to øst-europeiske nyinnspillinger av den norske serien Mammon (polske Pakt og tsjekkiske Mamon). I tillegg lanserte kanalen også en rumensk versjon av australske SBS (Umbre). NATT&DAG tok frem en ellevill penn og et relativt ensidig syn på øst-Europa, puttet glimt i øyet og skrev ned noen forslag til andre øst-europeiske nyinnspillinger.

(Они смеются над нас , но скоро мы покажем им кто здесь главный. / Oni nam se sad smiju, ali za nekoliko godina mi vladamo Evropu / Teraz się z nas śmieją, ale niedługo będzimy rządzić Europą.)

Šešam Štašjon

Maxim Mekker og Vladimir Betjent setter opp elektrosjokkgjerder rundt stasjonen for å hindre syriske flyktninger fra å gå av på stasjonen og søke asyl, og dermed ødelegge den hvite europeiske kristne kulturarven.

Unge lovende

Tatiana (26) har flyktet fra fattigdom og krig i Ukraina til rike Oslo, og er fast bestemt på å lykkes. Etter å ha fått avslag på sin visumsøknad til USA bruker hun ikke så mye tid på å synes synd på seg selv, hun må fortsette å kjempe videre for å overleve. Hun bryter sammen av lettelse og takknemlighet etter å ha fått en ikke-kreativ jobb i kassa på Rema 1000, hun har endelig økonomisk trygghet i et av verdens rikeste land!

LES OGSÅ: Anmeldelse av «Mammon» – norsk versjon

Torsdag kveld fra Nydalen – Rumensk versjon

Desperate rumenere flykter fra undertrykkelse og økonomisk usikkerhet i hjemlandet, og får kun et par timer søvn i kulden før de jages vekk av Securitas og fiendtlig arkitektur i Nydalen.

Side om side – Sovjetisk versjon

En familie med hardtarbeidende proletarer angir sine rike kapitalistiske naboer for å ha samarbeidet med vesten. De rike parasittene blir sendt til Gulag, og eiendommen deres distribueres til folket!

Sinnasnekker´n

To polske hardtarbeidende snekkere jobber for slavelønn og blir psykisk mishandlet av en norsk akademiker som lurer familien til å tro at det er han som gjør alt snekkerarbeidet det i virkeligheten er polakkene som gjør.

Helt perfekt

Den nevrotiske polske klovnen Thomasz Giertsen lurer på om det er han eller alle andre det er noe galt med, men kommer fort frem til at det er selve menneskeheten som er problemet. Hvordan kan man ta så lett på ting tenker han, og reflekterer over det absurde og til syvende og sist, meningsløse, ved å eksistere i en verden uten rettferdighet eller skjønnhet.

Hvem tror du at du er? 

Kjente polakker får hjelp til å vite hvilken konsentrasjonsleir deres besteforeldre døde i.

Balkanruten minutt for minutt

Vi følger et forseglet tog med flyktninger fra Kroatia tilbake til Makedonia. Bevæpnede soldater kontrollerer at ingen går av.

Kampen om tungtvannet

Hele familier utslettes i konsentrasjonsleirer idet den tyske krigsmaskinen knuser all form for motstand og håp i Øst-Europa. De få som overlever skulle ønske de var døde, og hadde solgt sine egne barn om det hadde fått dem til det komfortable livet i tyskokkuperte Norge.

Masterchef Latvia

Også denne sesongen er det potet som er hovedingrediens.

Slovakiske Anno og Farmen

Dokusåpe. Vi følger en moderne slovakisk vennegjeng.

Homsepatruljen – russisk versjon.

En bevæpnet paramilitær patrulje med dårlig skjult støtte fra staten og den ortodokse russiske kirke leter etter, og eliminerer, homofile.

Luksusfellen Albania

Mergim har tatt opp forbrukslån for å få råd til en kneip.

Breaking Bad – Albansk versjon

En albansk familiefar bestemmer seg for å selge narkotika og hele hans familie hjelper entusiastisk til. Mannen har ingen problemer med å gjøre de mange uetiske tingene som skal til for å nå toppen av det nord-europeiske narko-hierarkiet, og personligheten og samvitigheten hans forblir uendret gjennom serien.

Allsang på grensen (Samarbeid mellom Russisk og Ukrainisk TV)

Soldater lojale til henholdsvis Moskva og Kiev synger sin respektive nasjonalsang idet de skytes i stykker i en meningsløs krig.

Keeping up with the Karadzic’ans

Barna til krigsforbryteren Radovan Karadžić lever godt på farens uhyggelige gode rykte og hemmelige formue i hjemlandet Serbia. Alle jentene er gift med hvite menn, og det er i hvert fall ingen i familien som tenker på å skifte kjønn.

Ekstrem oppussing Serbia

Familien Mijatovic får vannklosett.

How I Met Your Mother

På første date møter makedonske Angelina sin fremtidige mann Andreis mor, da Andrei i en alder av 37 fremdeles bor hjemme.

Okkupert – russisk versjon

Kan man sitte stille å se på når man ser en av sine naboer drive seg selv til grunne i en orkan av homofili, islam og liberale verdier? Nei.

«Mamon», «Pakt» og «Umbre» ser du på HBO Nordic.

X