Smil & Gift møter Thomas Seltzer

Thomas Seltzer om moral, fire år gamle satanister, den gangen han virkelig møtte veggen direkte på P2, og den språklige konstruksjonen «seltzerisme».

b
a

Dette intervjuet ble først publisert i NATT&DAGs januarutgave i 2013.

SMIL Du var den første vinneren av NATT&DAG-prisen Årets Stemme i 2012, men du var ikke tilstede under utdelingen og hentet aldri plaketten. Hvordan skal vi tolke det?

– Jeg var på Spirit sin kåringsgalla, eller var det Plan B, si …

SMIL Ouch.

– NEIDA!!! Jeg husker faktisk ikke hvor jeg var, men jeg synes det var stor stas å få denne prisen, og plaketten troner på hedersplass på Trygdis-kontoret. Jeg vil gjerne benytte anledningen til å hedre tilbake: N&D er en av Norges viktigste kulturinstitusjoner, med flere viktig funksjoner, ikke bare som laboratorium for flinke unge skribenter, men også som premissleverandør. Hipsterhaterne får sitte der og sutte på den krampe-folkelige labben sin, men om Norge skal ha en fremtid som kulturnasjon utover de ukorrupte bunadene til FB-Høgre, så må faktisk ung, edgy kultur opp og fram, og der er N&D uslåelig.

SMIL Thanks!

GIFT Hvor mye tar du for den blurben?

SMIL Hva var fjorårets største opptur for deg?

– Jeg hadde to oppturer i 2012, den ene var Trygdekontor-suksessen: at man kan gjøre noe smalt og knirkete til noe bredde-populært synes jeg er gøy, og er vel en del av et slags overordnet livsprosjekt jeg har. Den andre var Turbo-comebacket: at vi mot alle odds er tilbake med sinnssyk respons verden over, og et band som er bedre enn noensinne.

GIFT Nedtur?

– Jeg kommer liksom ikke på noen, ifølge Trygdebeistet så har jeg blitt så FORPULT POSSETIV.

SMIL Din gamle rival, Biff Malibu, eller som han heter nå: VG-Frithjof, er blitt et slags moralsk kompass i Twitter-universet etter sitt utbrudd på NRK-debatten der han gråt på vegne av jenta i Ingebrigtsen-saken. 1: Kan du gjøre deg litt morsom på vegne av sippinga til VG-Frithjof? 2: Aslak Nore slo dere i hartkorn og uttalte at moralens voktere i dag er to tidligere deathpunkere. Om vi ser bort fra at Gluecifer ikke har noe med deathpunk å gjøre: Kommentar til Nores analyse?

– Hehe, nå MÅ Frithjof stå fram med sin hjerteskjærende story om sin fortid som overgrepsoffer! Neida, Biff er flink. For å si det sånn: Vis meg et samfunn der jeg – Thomas Seltzer – fungerer som et slags moralsk kompass og jeg skal vise deg et samfunn som ligner mer på samfunnet i de to siste Mad Max-filmene enn det norske anno 2013.

GIFT Over til din nye posterboy. Dette tankegodset som Per Fugelli bringer til torgs – er det så sabla smart egentlig? Er det ikke bare Torbjørn Egnerske godtkjøpstanker og engleskolepensum – fortalt i et litt mer «voksent» språk?

– Jeg vet ikke hvor smart og finurlig og snedig det er, men jeg synes det er fint at han sier dette med å ikke være et ettall i en tid der narsissisme har blitt fjernet fra diagnosemanualene fordi det har blitt så vanlig. Og det han sa om «ta vare på flokken din» kan jo – dersom det tas ut av kontekst – omfavnes varmt av identity politics-folk, tribalister og rasister. Når det er sagt så synes jeg at basic, universell humanisme skal være enkelt å uttrykke og enkelt å forstå. Hvor mye skal man abstrahere dette at alle er like mye verdt, liksom.

SMIL Mange sier at Trygdis er blitt et «varmere» program i 2012. Hva synes ditt indre barn, den fire år gamle satanisten, om det?

– I allmennkringkaster-mandatet NRK har fått fra Stortinget ligger det at de skal lage TV for alle grupper av det norske folk. Jeg antar at det gjelder også for segmentet «Fire år gamle indre satanister», si. Men på den annen side, så er jeg nok en forholdvis varm fyr UTAPÅ han lille satanisten.

GIFT Hva er din varme side?

– Vanskelig å si. Jeg jobber stadig med et slags Inderlighet 2.0-opplegg, et mentalhygienisk og estetisk prosjekt der inderlighet defineres vekk fra sentimentalitet, men det er veldig underveis og uferdig ennå. Jeg kan ikke fordra sentimentalitet, men er en ganske inderlig fyr. Jeg har et inderlig forhold til mine nærmeste og til et par andre ting, blant annet en del rockekultur, men synes at sentimentalitet er for SS-offiserer, selvmordsbombere, religiøse sjarlataner og fulle barn (evt latinos). Noen sa engang at «sentimentalitet er brutalitetens overbygning» og det resonnerer godt hos meg.

GIFT Hva tenker du om at trygdis omfavnes av et stadig større publikum? Blinker ikke varsellampene når du blir for godt likt?

– HELT greit for meg, så lenge jeg blir likt av de riktige grunnene, som at folk synes det jeg driver med er kult eller viktig og i det minste litt smart, fremfor å bare være en sympatisk noldus.

SMIL Hva var det største Trygdis-øyeblikket i 2012?

– Et flott øyeblikk som ikke kom med var da jeg spurte de handicappede om ikke det å være handicappet gjør deg veldig selvopptatt, og da svarte Torstein Lerhol (17 kg, i stabilt sideleie) at «Broren min … sier … at … jeg …er en mediahore».

SMIL Har du vært på NAV-kontoret noengang?

– Ikke NAV, men på det harde 90-tallet var jeg innom både det man kalte «sossialen» og arbeidskontoret en rekke ganger.

GIFT Er det litt din skyld også, at det megadøve uttrykket «naving» ble fjorårets nyord?

– Haha, har jeg fått skylda for det? SAKLIG. Vel vel, bedre det enn å få kredit for «å nerde»; et urdøvt begrep som brukes av iddioter når de beskriver sine aktiviteter foran PC-en. Logikken er at sosiale medier, Youtube og så videre jo i bunn og grunn er informasjonsteknologi, og når man bruker tid på dette så er man en slags «It-nerd»; at når man poster en statutsoppdatering om inngrodd tånegl eller menstruasjon eller trykker «like» på en LOL-catz så er man i et faglig fellesskap med Alan Turing og Bill Gates.

GIFT Medie-o-lemma 1: Dybdeintervjue Anne B. Ragde om hennes seksuelle fantasier eller «snakke-ut-om-den-tunge-tida» i samtlige avismagasiner i seks måneder fremover?

– Som sagt mange ganger før: Jeg kan ikke fordra den der «kjendis-møtte-veggen»-bransjen, men finner at jeg stadig blir tvunget inn dit gang på gang. Jeg er et META-offer, rett og slett. På en annen side så har jeg faktisk DRØMT OPP en ur-dirty Anne B. Ragde-roman, og til og med snakket om den på P2 uten å vite at det bare var oppspinn fra meg selv. Når man ubevisst finner opp en kinky Anne B. Ragde-roman … det er kanskje først DA man VIRKELIG møter veggen?

GIFT Medie-o-lemma 2: Bli redaktør for D2 eller VG Helg?

– Jeg leser ingen av dem spesielt ofte, men den der »NÅ må det da være lov å ha elitistisk smak?»-attityden til D2 irriterer meg og slår meg som litt provinsiell, merker jeg.

SMIL Hva har vært 2012s mest irriterende mote?

– At min egen bruk av Crocs etter hvert ble tangert av at helt ordinære Williamsburg-hipstere ble observert med Crocs.

SMIL Kan du si noe om hårfilosofien din? Hva vil du med håret ditt?

– Jeg prøver så godt som mulig å ha en så reaksjonær frisyre som mulig. Jeg klipper meg fast både på NRK og Adam & Eva på Grønland, og begge steder er instruksen klar, trykket på et laminat som jeg viser fram: «Hitler foran og Plumbo oppå og bak». Det jeg vil med det er å si noe sånt som «tittei!» på en interessant måte, og på besnærende vis få oppmerksomhet á la «Hvem ER han der med det reaksjonære men samtidig merkelig vennlige håret?».

SMIL Var det en sann historie? Eller er en Seltzerisme? (bullshithistorie som er ca 60 prosent sann, red. anm.)

– Det er sann historie, bortsett fra det med laminatet og intensjonen bak frisyren.

SMIL Fortell en passende Seltzerisme nå!

– Moren min gikk på high school med Sirhan Sirhan, palestineren som skjøt Bobby Kennedy. (Egentlig ingen seltzerisme, ettersom den er hundreprosent sann, men det er sånne ting Tony (vokalist i Turboneger, red. anm.) kaller seltzerismer, ting som er litt far-out havner nemlig fort i seltzerisme-kurven.)

SMIL Hva gleder du deg mest til i 2013?

– Å spille euforisk deathpunk med rockegjengen i Turbo samt å lage TV med crazygjengen i Trygderedaksjonen, SAMT å gi den spennende (reklamebyrå-kreerte?) ny-sporten parkour et ansikt i Norge.