Tre filmer å frykte i februar

Kinomåneden avskrekker med en provoserende dårlig komedie, en pompøs sci-fi fra Wachowski-søsknene, og en mr. Grey som vil se deg nå.

b
a

Det finnes vel knapt en måned uten foruroligende premierer på norske kinoer. Her er tre filmer du nok lever godt uten i februar:

The Interview 
La det være sagt med en gang: The Interview er provoserende dårlig. Man kan jo lure på om det egentlig er derfor Kim Jong-un har bannlyst filmen, for dette er en suppe av grusomt lite morsomme Ringenes Herre-referanser, vulgær kroppshumor og lite treffende satire. Det er milevis fra det et oppegående menneske vil kalle vellykket humor, og et skrekkeksempel på hvilken retning den opprinnelig talentfulle James Francos karriere går. Det er utelukkende trist at det er akkurat denne filmen som har blitt en slags gallionsfigur for ytringsfriheten.

Jupiter Ascending
Søsknene Wachowski ble fenomener med den første Matrix-filmen i 1999. Siden har det etter manges mening gått mer eller mindre til helvete med dem karrieremessig. De to neste kapitlene i Matrix-franchisen, samt Cloud Atlas, var storslåtte, men for de fleste pompøse og uforståelige. Pendelen ser ikke ut til å dreie i noen ny retning med Jupiter Ascending. Denne gangen blir vi tatt med ut i rommet til en ukjent, fargesprakende framtidsplanet planet hvor Jupiter Jones (Mila Kunis) hentes fra jorden som en uvitende heltinne som skal redde et tyrannisert folk. Med på laget har hun en ugjenkjennelig Channing Tatum med rare øyenbryn, mens Eddie Redmayne har rollen som despoten Balem.

Fifty Shades of Grey
«Endelig» kommer filmatiseringen av den utskjelte kassasuksessen signert forfatter E.L. James – en bokserie som etter sigende damper av sadomasochisme, underdanighet og det meste det er tabu å snakke om. Det råeste av disse elementene er visstnok tatt vekk fra filmen for å gjøre den mer levelig for den gjengse kinopublikummer. Inntrykket jeg satt igjen med etter å ha sett traileren for filmen ga meg i hovedsak assosiasjoner til den velkjente Troika-reklamen som gikk på norsk fjernsyn i en årrekke. «Mr. Grey will see you now», sier taglinen, men ta viljestyrken fatt, og se en annen vei!