Vinteren kommer til Oslo

Game of Thrones-utstillingen «The Exhibition» har ankommet Posthallen. Vi tok virtuell heis til toppen av the Wall, og vekslet noen gloser med Tormund Giantsbane og Samwell Tarly.

b
a

HBO har trappet opp markedsføringen betydelig de siste årene. For andre år på rad arrangeres Game of Thrones Exhibition; en ustilling basert på tv-serien. Westeros tas ut av tv-skjermen og publikum får sjansen til å studere utvalgte biter av det mytiske landet på nært hold.

For de som lurer på hvor stort The Mountains sverd er i forhold til Eddard Stark sitt, er dette en anledning til å sammenlikne sverd, sitte i Jerntronen og nyte utsikten fra toppen av The Wall. Men er alt dette verdt å forlate tv-stuen for?

Utstillingens mest imponerende attraksjon er en simulering av heisen som i serien frakter medlemmene av Night’s Watch til toppen av The Wall; muren som i serien skiller kongedømmet Westeros fra villmarken. Her får publikum en anledning til å teste Facebook-grunder Mark Zuckerbergs siste storkjøp; selskapet Oculus VR, som spesialiserer seg på såkalt virtual reality teknologi. Du tar på en maske før du omgis av et 3D-landskap i datagrafikk.

Oculus II

Jeg står i kø bak John Bradley, som spiller Samwell Tarly i tv-serien. Han går inn i en modell av heisen, tar på 3D-masken (ser ut som slalombriller og er overraskende behagelig å bruke), og så begynner turen opp til toppen av muren. Etter noen minutter er masken av og John trer ut av heisen med den passende kommentaren;

– Jeg var betydelig reddere enn Sam da han sto på toppen av muren.

Min tur! Masken på. Wow! Bildet er litt flakkete, og jeg ser verken kroppen eller beina mine, men med litt godvilje er jeg i Westeros. Jeg kan snu meg 360 grader og nyte utsikten som gradvis blir bedre jo høyere opp jeg kommer. Viftene over og under meg sørger for en følelse av den mektige Westeros-vinden, og vips står jeg på toppen av The Great Wall.

Samwell

Etter å ha stått på kanten av The Wall, er det på sin plass å prate med en som kjenner muren bedre enn defleste. John Bradley spiller altså Sam, seriens kanskje mest beskjedne helt. I en tv-serie hvor så mange karakterer anstrenger seg for å holde frykten innvendig, er Sam en selverklært feiging. Frykten som forfølger Sam har Bradley kjent på flere ganger:

– Sam lider av en usikkerhet som virker svært hemmende på ham. Det er derfor jeg har gitt ham stammingen, og den vaklende, usikre gangen. Sam blir svært usikker når han må ta viktige valg. Han vurderer frem og tilbake hva som er den riktige avgjørelsen. Jeg kjenner meg godt igjen i Sams usikkerhet.

HBO domineres av alfahanner; både Ned Stark, hans (bastard)sønn Jon Snow, The Hound, hans bror The Mountain, Tywin Lannister, Tyrions livvakt Bronn, Tormund Giantsbane, og Jamie Lannister er alle krigere i toppen av sin klasse. Selv de mest nådesløse av dem har fått en stor fangruppe hos det mannlige publikummet. John Bradley opplever at hans karakter er et unntak.

– Mange menn liker ikke Sam fordi han er redd, og da utfordres de til å kjenne på sin egen frykt, men Sam er godt likt hos den kvinnelige delen av publikummet.

Hivju

Kristofer Hivju, som for Game of Thrones-tilhengere ikke trenger noen introduksjon, var også til stede på åpningen av GoT Exhibition. I en tv-serie hvor det er tett mellom de store krigerne, er Tormund Giantsbane i toppklassen.

– Han er en stor karakter. ”He is tremendously strong”, står det i manus. Det er litt som å spille i et Shakespeare-stykke; du må opp! Jeg var på grusomhetens teater i et år, og da skrek vi hver dag. Vi spilte veldig fysisk. Å bryte grenser hjelper deg til å spille ”svært”, forteller Hivju.

Hivju har brukt mye tid på å studere karakteren.

– Jeg ser på Giantsbane som en varm, glad, morsom, god mann. Det er grunnpilaren min. Han drikker øl og forteller historier. Han er en morsom fyr, men nå er han på jobb. Han skal redde 500.000 mennesker, og da må sverdet svinges.

Game of Thrones Exhibition er åpent fra lørdag 26. April til og med onsdag 30 april, ved Posthallen, Prinsensgt. 8. Gratis inngang, åpent fra 10 til 20 hver dag.