69 mannehorer i solnedgang

b
a

Da fotograf Philip-Lorca diCorcia ble tildelt 45.000 dollar fra National Endowment for the Arts for prosjektarbeid i 1989 skjedde det på et tidspunkt hvor stipendet ble utgitt med en moralsk pekepinn. Tidligere stipendiater som Robert Mapplethorpe og Andres Serrano hadde fått sine NEA-utstillinger sensurert, og som resultat ble stipendet utgitt med klar beskjed om å unngå “uamerikanske” verdier.

Til tross for den moralske pekepinnen dro diCorcia gjentatte ganger til Los Angeles på starten av nittitallet hvor han brukte pengene han hadde fått fra NEA på å betale for mannlige horer. For samme prisen som sex kjøpte han seg modeller, neppe tilfeldig valgte sådan – rett før diCorcia mottok stipendet døde hans homofile bror av AIDS.

Da diCorcia jobbet med serien som senere fikk tittelen Hustlers var ideen om å koreografere subjekt og lys noe helt nytt. Det å vise ekte mennesker i skapte situasjoner skapte et nytt fotografisk terreng i gråsonen mellom fiksjon og fakta. En forlengelse av dokumentarfotografiet som senere har blitt okkupert av likesinnede som Jeff Wall og Ryan McGinley. Totalt ble 69 utvalgte modeller fotografert i solnedgang, every junkie is like a setting sun osv – gatedopet á la mode på starten av nittitallet var Meth, og det vises tydelig i subjektenes ufokuserte opptreden foran kameraet.

Bildene ble først vist ved MoMA i New York, og har siden vært en del av den faste utstillingen i museets fotoavdeling. Den litt stusselige paperbacken på 80 sider som ble utgitt av MoMA i sammenheng med utstillingen har for lengst nådd latterlige priser på bruktmarkedet, noe noen endelig har gjort noe med. Steidldangins versjon av Hustlers er den største boken i samlingen så langt, store reproduksjoner av samtlige bilder, samt notater fra opptakene. En must-have mao.

Hustlers kommer på Steidldangin og kan forhåndsbestilles her.

Ike Cole, 38 years old, Los Angeles, CA, $25

Ralph Smith# 21 years old# Ft. Lauderdale, Florida# $25

Eddie Anderson# 21 years old# Houston, Texas# $20

Gerald Hughes (a.k.a. Savage Fantasy)# about 25 years old# Southern California# $50

Todd M. Brooks, 22 Years Old, from Denver, Colorado, $40

William Charles Everlove# 26 years old# Stockholm, Sweden, via Arizona# $40