– Det er én ting å bli bedt om å suge pikk i et kommentarfelt, noe helt annet å høre det fra en feminist

Hvis det er ett sted unge jenter skal slippe å møte hersketeknikker er det nettopp i en forsamling der alle kaller seg feminister, skriver Runa Fjellanger.

b
a

Runa Fjellanger, Rød Ungdom

På møte for årets 8. mars-paroler torsdag fikk en 17 år gammel jente fra Unge Venstre høre fra Kari Jaquesson at hun «burde prøve å suge 10 pikker på en dag». Det skjedde etter at hun foreslo å fjerne parolen om sexkjøpsloven og i stedet erstatte den med en parole om kvinner på flukt. Hun fikk også høre at hun var for vold mot kvinner og at de som er positive til bordeller selv bør jobbe på bordell.  

Det kan være litt slitsomt når høyresida dukker opp på parolemøte. Klaging over at venstresida er navlebeskuende og for lite opptatte av kvinner i andre land kombineres med paroleforslag om at «kvotering er diskriminering». 8. mars skal feires fordi «kvinnen er veldig, veldig bra», som Jenny Clemet von Tetzschner sa til NRK Østlandet i 2013.

«Dette er en gjeng som veit godt hva en hersketeknikk er

Sånn var det ikke i år. Det er ganske nytt at det kommer folk fra borgerlig side for å delta, ikke for å provosere. Det begynner å bli tydelig at mange jenter i Unge Venstre jobber for feminisme, og at de må ta en ganske hard kamp innad. At de tar den fighten er ikke bare på tide, det er rett og slett fett.

Derfor er det desto viktigere at de får delta og at de blir tatt seriøst. For oss på venstresiden innebærer det at vi må ta diskusjonen om sexkjøpsloven på alvor. Uansett om vi begynner å bli ganske drittleie av den diskusjonen, uansett om vi er overbevist om at vi har rett og uansett om vi har tatt den et par ganger for mye. Det bør og skal være rom for å være både for og mot sexkjøpsloven på parolemøtet.

Aller kjipest er det at unge kvinner som vil være en del av kvinnebevegelsen blir behandla slik de ble på torsdag.

Det er nettopp oppførselen til Kari Jaquesson & co som gjør at kvinner ikke vil uttale seg i media eller delta i politisk arbeid. Hvis det er ett sted unge feminister ikke skal møte hersketeknikker er det jo nettopp i en forsamling der alle kaller seg feminister. Seksuell trakassering er ikke greit, verken når Kari Jaquesson er offer for det eller når hun er avsender. For dette er en gjeng som veit godt hva en hersketeknikk er.

Det er én ting å bli bedt om å suge pikk i et kommentarfelt, en annen å bli bedt om å «prøve å suge ti pikker på en dag» av en annen feminist. Det er ingen tvil om at den tonen ødelegger for en god diskusjon, både om det vi er uenige om og det vi er enige om. 

Jeg er så drittlei av at unge kvinner blir behandla dårlig på 8. mars-parolemøtene. Hvert år gruer jeg meg til parolemøtene, fordi det er en så stor kontrast til hvordan vi behandler hverandre i feministiske diskusjoner i Rød Ungdom.

Men verst går det utover de jentene fra Unge Venstre som både kjemper en intern kamp om at feminisme er viktig og om å få være med i den feministiske bevegelsen. Det er masse jeg er uenig med dem i, men jeg synes det er helt mulig og ganske viktig å være saklig uenig samtidig som man samarbeider om de tingene man er enige om. Det går heldigvis an å være for sexkjøpsloven uten å be 17-åringer suge ti pikker hver dag. Det klarer i hvert fall jeg.