VIDEO: Emo-punker fra Verdal + amerikansk plateselskap = brent manga

Pop-punk … fra Verdal!? Å, jada! Plxntkid har signert med amerikanske Epitaph Records, har flyttet til Oslo, og er klar for neste steg. Musikkvideo nederst i saken!

b
a

– Å signere for Epitaph er en drøm som går i oppfyllelse!

Vi er ikke bortskjemt med gode emo-artister her til lands. Mens både amerikansk rap og rock de siste årene har gjenopptatt den melodramatiske pop-punk-ånden fra 2000-tallet har norske artister stort sett latt emoene forbigå i stillhet. Men det finnes unntak. 21 år gamle Plxntkid fra Verdal i Trøndelag har i løpet av de siste årene bygget opp en betydelig fanskare, med låter med selvforklarende titler som «nothing makes me happy anymore» og «demons in my mind».

De mest spilte sangene hans vaker rett under million streams. Nå er Anders Aakerhus, som Plxntkid egentlig heter, klar for neste steg: I høst signerte han kontrakt med det legendariske amerikanske punk-labelet Epitaph Records. Plxntkid beskriver det som «uvirkelig».

Med navn som Bad Religion, Bring Me The Horizon, Dropkick Murphys, Veezer i stallen er ikke Epitaph et hvilket som helst sted å gi ut musikken sin for en verdaling. En gang i tida ble også Turbonegro gitt ut på Epitaph.

LES OGSÅ: Her er den beste musikken fra de siste ukene

Mange lurer kanskje på hvor de sterke, depressive følelsene i emo-musikk kommer fra. I Plxntkids tilfelle er det ikke mer komplisert enn at han sliter med angst og OCD, og har gjort det lenge, og at musikken er en måte å bearbeide det på.

– Jeg har prøvd mange forskjellige terapeutiske metoder opp gjennom årene, og har også vært innlagt hos psykiatrisk avdeling flere ganger, helt siden jeg var rundt 11 år gammel.

– Jeg følte aldri jeg fikk veldig mye ut av det.

– Å lage musikk funker bedre for meg for å bearbeide følelsene mine – pluss at det er gratis, så det ble bare enklere sånn! Jeg får stadig meldinger av folk på nett at mine sanger hjelper dem gjennom en tøff periode, og det synes jeg er helt fantastisk. Så klart er jeg ikke helt kurert, jeg plages fortsatt med OCD, angst og depresjon, men jeg vil si det er mye bedre enn før jeg begynte med musikk.

Han flyttet til Oslo i januar, men med nedstengelser og restriksjoner har han ikke fått utforske sin nye hjemby helt ennå. Men én ting setter han pris på:

– Det er fint med butikker som er åpne lenger enn til klokka 21:00.

Ellers går dagene til CS:GO, gitar, Netflix og Youtube, i påvente av flere låtslipp. «Crucifix» er bare første låt ute via det nye samarbeidet.

– Det var en av første låtene jeg skrev etter å ha møtt Mike (Manager) og joki (produsent). Det var første gang jeg var i Oslo for å lage musikk i et profesjonelt studio. Låten er produsert av min gode venn og helt fantastiske produsent joki.

Hva hadde du i tankene da du skrev låta?
 –Mange av sangene mine handler om kjærlighet, ensomhet og sorg, så jeg vil si at det var mange tanker og følelser som til slutt ble til sluttproduktet «Crucifix». Jeg synes selv det er spennende når folk ikke avslører hva en sang betyr, men heller lar folk fylle den med sin egen betydning.

Spiller du instrumentene selv? 
– Jeg spiller instrumenter selv, hovedsakelig akustisk og elektrisk gitar, men joki spiller inn instrumentene, fordi han er mye flinkere enn meg.

Hvorfor er emo-musikk tilbake akkurat nå?
– For å være ærlig så lager jeg bare musikk jeg liker å lage, og om det faller under emo-paraplyen så er det ikke noe jeg har gjort bevisst, men det gir mye mening siden jeg hørte veldig mye på punk og emo musikk da jeg var mindre. Man kan se i USA nå for eksempel at mange punk og emo-elementer er tilbake i populærmusikken!

Hva er tanken bak musikkvideoen? Du går rundt med en koffert og du setter fyr på ting.
– Du kan se på rommet som fortiden, og at jeg sitter fast der. Etter hvert river jeg ned plakatene, noe som symboliserer en ny start, og til slutt brenner jeg dem. Hele musikkvideoen symboliserer en ny start for meg, på mange vis.

Verdal er mest kjent for lotto og for Vømmøl.
 Vømmøl er en veldig gøy ting å observere! Jeg har alltid hatt musikk i rundt meg, og har mange musikere i slekten, så vil si at jeg vokste opp i et musikalsk miljø, mamma hørte alltid på AC/DC og pappa hørte mye på blues-musikk. Beklageligvis har jeg aldri vunnet lotto …

Videoen til «Crucifix» er regissert av Simen Sjølund og Espen Kopreitan og produsert av Nora Creatives.

SJEKK UT VIDEOEN HER:

LES OGSÅ: Her er vinnerne av Osloprisen 2020