Osloprisen-vinner Maria Kjos Fonn: – Jeg vil gjerne takke mine tidligere voldtektsmenn

– Prisen er like mye deres!

b
a

Heroin chic-stilen og brutaliserte forsidene på skjønnhetsmagasinene på 90-tallet; de gikk fra å fronte kjernesunne, glossy skjønnhetsidealer, til å estetisere syltynne, likbleke modeller som så ut til å ha kommet rett fra fest, flere dager på rad.

Det er også navnet på boka som har vunnet Årets Beste Litteratur. Det er historien om Elise, som ser på seg selv som et objekt og sin sykdom som et kunstverk. Anoreksien er ren, klar, blek og skarp, den reduserer kroppen til et estetisk prosjekt, et absolutt nullpunkt hvor alle lyster, følelser og tanker krystalliseres.

I likhet med hennes forrige roman Kinderwhore henter den sin tittel fra moteverdenen. Fonn påpeker dermed på noe som har lett for å forsvinne i offentlighetens oppkok av ferdigtyggede meninger: Mote er ikke bare et pent vedheng på det som «egentlig» foregår i samfunnet. Det er ikke bare et speil og en kommentar til samtiden. I vår overflate-virkelighet er estetikk en drivkraft som kan forandre historien.

Maria Kjos Fonn har et blikk for disse kreftene, og fintfølelsen til å formidle dem med emosjonell kraft.

Gratulerer med pris! Hvem andre synes du hadde fortjent en nominasjon? 
– Ida Fjeldbraaten for Jerv og Didrik Morits Halstrøm for Ta det som er ditt. Begge skriver troverdig og originalt om karakterer du ikke møter så ofte i norsk litteratur.

Les om alle de nominerte HER.

Du har vært nominert til Osloprisen tre ganger. Sier det mest om deg, NATT&DAG eller kulturen vi lever i? 
– Alle tre. Den er en kulturell fascinasjon for psykiske lidelser, ulike issues rundt kropp, og rus – og unge kvinner. Jeg skriver om temaene, og er en relativt ung kvinne selv. NATT&DAG er særlig opptatt av rus og ung såkalt «lovende» litteratur, så det er naturlig at jeg har en stjerne der. Men spesielt for NATT&DAG er nok fokuset på mote og 90-tallsestetikk som var bærende både i Heroin Chic og min forrige roman Kinderwhore, og som kan ha vekket interesse. NATT&DAG var de eneste som foreslo – og fikk – en heroin chic-fotoshoot med meg!

LES OGSÅ: Maria Kjos Fonn om rusavhengighet: – Det handler om å gjøre verden mindre

Takk og pris! Alle gode ting er tre, og på din tredje nominasjon klarte du å stikke av med selve prisen. Er det fortjent? 
– Når jeg har blitt nominert tre ganger, for min forrige roman, for min stemme i samfunnsdebatten og nå sist for Heroin chic, er det et tegn på at jeg har jobbet hardt, og at det kanskje endelig var min tur!

Spådom for 2021?
– Jeg spår at NATT&DAG tenker at nok får være nok og ikke nominerer meg mer. Det fører i så fall til en eksistensiell krise både for meg og NATT&DAG.

Gud forby! Til slutt kan du få si hva du vil. 
– Jeg vil gjerne takke mine tidligere voldtektsmenn, overgripere og dealere for inspirasjon til Heroin chic. Prisen er like mye deres!

Her er alle vinnerne av Osloprisen 2020