Canada legaliserer cannabis i 2017

Å regulere cannabis er den beste måten å beskytte barna våre på, sa den kanadiske helseministeren Jane Philpott til FN i dag.

b
a

Da Liberal Party of Canada, med den viralsak-vennlige statsministeren Justin Trudeau i spissen, gikk til valg i fjor høst, lovet de å legalisere og regulere marihuana. Nå har de satt et tidspunkt for lovendringen, som forventes å gå igjennom med rent flertall.

–  Vi innfører ny lovgivning våren 2017, sa landets helseminister Jane Philpott til FNs spesialsesjon om narkotika, UNGASS 2016, i New York i ettermiddag.

Canadas statsminister Justin Trudeau, USAs president Barack Obama og Mexicos president Enrique Peña Nieto. Foto: Wikimedia Commons

Canadas statsminister Justin Trudeau, USAs president Barack Obama og Mexicos president Enrique Peña Nieto. Foto: Wikimedia Commons

Canada utfordrer dermed FN-konvensjonen, som fremdeles ikke åpner for legalisering, og slutter seg til Uruguay og de amerikanske statene Alaska, Oregon, Colorado og Washington i å regulere produksjon og salg av rusmiddelet.

Les også: – At rusbrukere endelig slipper til, er grunn til håp

Philpott anerkjente i sin tale at regulering er en kontroversiell politikk, men understreket regjeringens tro på at det er den mest effektive metoden å begrense tilgang, skadevirkninger og kriminell omsetning på.

– Vi vet at vi ikke kan arrestere oss ut av problemet, sa ministeren til forsamlingen.

– Selv om denne planen utfordrer status quo i mange land, er vi overbevist om at det er den beste måten å beskytte barna våre på, mens vi gjør samfunnet tryggere.

UNGASS skulle egentlig vært avholdt i 2019, men ble flyttet fram på initiativ av Mexico, Colombia og Guatemala.

Les også: Spørsmål og svar om UNGASS 2016