Dropp psykologen, bruk kunst som terapi

Ifølge filosofen Alain de Botton kan kunst kurere det meste av livets ulumskheter. Og det kan sprite opp sex-livet ditt.

b
a

Psykologer. Hvem trenger dem? Hva skjedde med den sterke og stillferdige fyren? Han som tok livets motgang i bredbent positur med sigaretten i munnviken. I 2015 sitter du kanskje med bena i kryss og en e-sigarett, øynene hviler på et bilde i et venteværelse hos universitetspsykologen. Kanskje bildet gir deg en dypere innsikt, litt à la den syretrippen du hadde, som i utgangspunktet var en fin opplevelse, men som endte i det marerittet som gjør at du nå sitter i venteværelset hos universitetspsykologen. Bildet du ser på er av profeten Jeremiah sittende i en hule. Han er nedtrykt, da byen han elsker har blitt ødelagt av Babylonerne. Du går bort til bildet for å se det nærmere. Du ser deg rundt et par ganger og registrerer at ingen enser deg. Du løfter bildet av veggen og forlater venteværelset.

Rembrandt: Jeremiah Lamenting (1630)

Rembrandt: Jeremiah Lamenting (1630)

Den britiske filosofen og menneskeforbedreren Alain de Botton mener kunst kan kurere det meste her i livet. Vi må bare la det renne inn over oss, uten forutinntatte idéer om hva som er kunst og ikke. Ta det ovennevnte bildet av Jeremiah. Bildet kan kurere bitterhet i følge Botton. Jeremiah prøver å forstå hvordan verden fungerer. Han grubler over hvorfor forferdelige ting skjer. Hvem kan vi klandre? Hvorfor gjorde vi ikke ting annerledes?

Jeremiah lærer oss å ikke gå av skaftet når byen vi elsker har brent ned. Rembrandt minner oss på dette når vi møter våre egne mer trivielle bekymringer. Som når NRK Nett-TV lagger, eller når vi blir avvist av en person vi liker.

Jan Steen

Jan Steen – Woman at her Toilet (1655-1660)

Men Botton stopper ikke der. Han hevder at kunst kan kurere problemer av mer seksuell art. Erotiske bilder som ikke bare er erotiske, men som tar for seg andre aspekter av menneskenaturen, er en mangelvare ifølge Botton. Bilder som blander ømhet, erotikk og tankefullhet. Kvinnen på stolen kan være en karrierekvinne som har tatt kostnadsbesparende avgjørelser i et mannsdominert forretningsmiljø. Hun er respektabel og sexy på en gang (en vanskelig balansegang, spesielt hos menn). Botton mener at Jan Steens maleri åpner opp for muligheten at man kan være seksuell og god. Respektabel erotikk i menneskeforbedringens ånd.

Pieter de Hooch - At the Linen Closet (1663)

Pieter de Hooch – At the Linen Closet (1663)

Synes du jobben din er banal og lite tilfredsstillende? Mange av livets pinsler kunne vært løst om vi bare hadde satt pris på verdien av normal rutine. Som å ta sengetøy ut av et skap. Statuen over døra kan symbolisere eventyr, kjærlighet og spenning. Botton mener at dette ikke trenger å stå i kontrast til de mindre oppgavene i livet. Det er snarere en del av dem, og holdningen til hvordan vi tilnærmer oss de små oppgavene er et steg på veien til fremgang, lykke og gode mellommenneskelige forhold.

Om vi vender tilbake til deg i venteværelset: Kanskje har du gått lei av bildet du tok med deg, og du vil nødig gå gjennom ydmykelsen av å forklare psykologen din hvorfor du stjeler kunst fra venteværelset hennes; Husk at det alltid finnes selvhjelpsbøker der ute. Eller sjekk ut Art as Therapy