Bergenprisen – se bildene!

b
a

Vinnertekster Bergenprisen 10. februar

Pris#1: Cafe/restaurant

Når: ca 21:15

Utdeler: Desta MariaBeeder

Årets cafe/restaurantsatser på en liten, tradisjonell meny med rimelige priser, der nøkterne oglokale retter som ovnsbakt laks eller den smått legendariske oksehalesuppenalltid er like godt tilberedt. Store deler av publikum – iallfall de som vetsitt eget beste – har vært innom en søndag formiddag og kurert sine sønderrevnesøndagsnerver med et lass solheimpølser på en deilig klatt av grønne linser ogtomatstuing.

Vinneren av ÅretsBeste Cafe/restaurant er … … Bien.

Pris#2: Live-act

Når: ca 21:30

Utdeler: FredrikSaroea

Årets live-act bærerreferansene godt utenpå ytterskjorta, uten at noen holder det i mot dem.Datarock – hey, det er jo mitt band! – er blant bandene som har blitt omtaltsom en inspirator for Vinneren. Årets live-act tar livet mindre seriøst ennLeonard Cohen, men mobiliserer til gjengjeld voldsomme porsjoner medspilleglede og barnlig vellyst. Resultatet er konserter som formelig bobler av dunst,damp, svette og skodde.

Vinneren av ÅretsLive-act er … … Kakkmaddafakka.

Pris#3: Årets Navn

Når: ca. 22:00

Utdeler: TrudeDrevland

Årets Navn har enrekke jern i ilden og opererer på flere plattformer. Vedkommende er uredd, kompromissløs og bruker bare sitt eget hjertesom rettesnor. Uansett aktivitet – for haner aktiv på flere områder – tar han stor plass og gjør ting på sin måte. I løpet av det siste året harmanageren og radio-personligheten også rukket å vinne det store TV-publikum. Nåvet selv tanten din på Østlandet hvem han er.

Vinneren av Årets Navner … … Leo Ajkic.

Pris#4: Utested

Når: ca 22:20

Utdeler: HenningBergsvåg

Årets vinner er ikkelangt unna og har i løpet av kort tid rukket å bli en institusjon iUtelivs-Bergen. Oppskriften er åpne armer, ivrig veiving, kaldt hode og varmthjerte. Scenen er like populær som kompromissløs og byr på alt fra stappfulleklubbkvelder til støyfestivaler, performance og foredrag. Herregud, som vigruer oss til oppussingspausen.

Vinneren av ÅretsUtested er … … Landmark.

Pris#5: Mote/design

Når: ca 22:30

Utdeler: Maya Vik

Selv om Bergen er byensom har størst behov for Årets Vinner av mote- og designprisen, er byen også såaltfor, altfor liten for vinneren. Inspirert av japansk funksjonalitet,klassisk herremote og skandinavisk renhet, har da også Årets Vinner rukket åmarkere seg internasjonalt. Årets vinner av mote- og designprisen har dessutengjort det umulige mulig: Å spotte velkledde herremenn i annet enn allværsjakkenår det høljer ned som verst.

Vinneren av Åretsmote- og designpris er … … Norwegian Rain.

Pris#6: Scenekunst

Når: ca 22:55

Utdeler: AgneteHaaland

Suggererendeformspråk og besnærende lysdesign: Kontrasten mellom lys og mørke innhylletvinnerne av Årets Scenekunstpris i en våken drømmeverden. Ta med en hypnotisklydkulisse med referanser til klassisk musikk, støy og elektronika – og dusitter på en vinneroppskrift. Ved forestillingens slutt satt da ogsåFestspillfrelste og purunge danseentusiaster side om side – inntrykksmette,salige og euforisk applauderende.

Vinneren av ÅretsScenekunstpris er … … Carte Blanche og forestillingen Corps de Walk.

Pris#7: Kunst

Når: 23:05

Utdeler: CharlotteMyrbråten

De selvorganiserte kunstprosjektene i Bergen eri tiden, og vinneren av Årets Kunstpris ble nettopp

gjennomført medbegrensede midler og en enorm dugnadsvilje. Motivasjonen var å åpne opp etkunstfelt som fremdeles sees på som ganske smalt her til lands. Vinneren viste mangfoldeti performancefeltet, og engasjerte et bredt publikum. Den eneste rammen så uttil å være oppfordringen til mental og fysisk tilstedeværelse her og – noe tittelen også hintet om.

Vinneren av Årets Kunstpriser … … Never of Now.

Pris#8: Litteratur

Når: 23:25

Utdeler: AudunLindholm

Vinneren av prisen for Årets beste bok har sammen med etknippe gode kolleger maktet å grave opp det fortellende langdiktet fra sinlangvarige slummer på den lokale litteraturhistoriens kirkegård, der det visteseg å ha blitt levende begravet. Han går Ludvig Holberg i næringen som byskaldog beskriver av geografisk-fysiologiske særegenheter, og kommer sine bysbarntil unnsetning med alltid begeistrede besyngelser av Djevlesmau og Tyskebrygge,av Fløyens Tak og byens deiligste Enketøs. Ikke bare føyer han seg inn ibyhistorikernes rekker, han er også den karakteristiske bergensfyringensviktigste nålevende kronikør. Ingen har vel fanget stemningen etter en fuktigaften på et av Nygaardsgatens skjenkesteder som denne alltid velfrisertepoeten, i kapittelet med den for lokalbefolkningen gjenkjennelige tittelen“Jenter fra Bergen”.

Vinneren av Årets beste bok er … … Erlend O. Nødtvedt med“Bergens beskrivelse”.

Pris#9: Skive

Når: ca 23:40

Utdeler: Tor Endresen

Årets Skive er yndigeog uanstrengte 34 minutter med skakke skariff, bråmodne blikk og bister vokal.Gjerrig produksjon tapetserer platen med en kledelig demofølelse. Resultatetlåter vondtgodt og er nådeløst hektende. Lett noe av det beste som har skjedd dennorske indiescenen på år og dag.

Vinneren av ÅretsSkive er … … “Program 91” av Razika.