Våt drøm: Store P – Regnmannen

Mamma’n kaller ham bare Petter, NATT&DAG slenger seg på medvindsbølgen og kaller ham Norges beste rapper.

6 / 6 stars
b
a

«De kaller meg norges beste rapper», nevner Store P (utt: Shto P) tilforlatelig på den fantastiske førstesingelen «Vikje være i din verden». Og han helt rett – vi kaller ham norges beste rapper. (Såpass rå er han at Yoguttene så langt har basert halve katalogen sin på en litt døll emulasjon. ) Og det kommer  alle med et snev av interesse for norsk musikk å fortsette å kalle ham, også etter Regnmannen. Enkelt og greit fordi det er helt fullstendig sant. Ingen rappere her til lands er i nærheten av lekenheten, stemmebruken eller musikaliteten til Store P, og strengt tatt har det vært sånn helt siden Utrygt for Utflipp og Nokke Feita, snart ti år tilbake.  Likevel er det først de siste årene han virkelig har blomstret (sjekk ut NMG-remixen av «Sonar ut, flipper ut», for eksempel)  Dermed hadde heller ingen bebreida ham for å levere et debutalbum bestående av tolv knallharde rapspor med varianter av de versene alle allerede elsker. Du vet.. «slev, slev, slever på meg sjølv»-greia. Men Regnmannen har blitt så mye, mye mer, heldigvis.

Ikke at han ikke drar på her, altså. Både den nevnte singelen (nevnte jeg at den var fantastisk?), «Herregud, her e eg» og «Allo Allo» er alle perfekte produksjoner for Pete’n. Sistnevnte er en sånn passe absurd, idiotisk greie med det morsomste refrenget du kommer til å høre på lenge. Hadde noen andre klart å lande enn linje som «Vi scoret i Marseille/hun har et slott uti Versailles» med straight face? Nemlig. «Sezchuan» er også i samme gate, og også her briljerer Store P så det holder. Bra? Absolutt. Som forventet? Jepp.

Vi får først se hvor drøyt flink bergensgutten er når Regnmannen tar en litt annen vending enn først forutsett. Tempoet skrus ned, ting blir mellow og ektefølt. Jeg gjentar – ektefølt. Tenk litt på det.  Tailors-produserte «Ikkje bare meg» er en låt man kan flytte inn i og bli i… for alltid. Riktignok er «God Idé» en fet låt i seg selv, og riktignok er Lars Vaular flink, men saksofonen…Christ! Saksofonen! Snakker vi årets norske låt? Også har vi «Katten» da, en suggerende, sexy sak som vokser for hver gjennomlytting. Og jeg har ikke engang plass til å legge ut i det vide og brede om den smått fantastiske «Multiplayer»-produksjonen eller «Blir Så Fort Mørkt» som hadde vært et høydepunkt på alle andre norske utgivelser i samme sjanger. Som om ikke det var nok er tittelsporet blitt en vinner av de sjeldne det også, der Store P crooner  seg ut av settet med «Eg faller ut av himmelen/eg e så svimmel». Det er han langt fra alene om.

Det lukter et velfortjent kommersielt gjennombrudd for Store P. Og jeg tipper det står en Spellemann på peishylla om et års tid også. Hvis ikke flytter jeg tilbake til Norge for å flytte ut igjen i protest.

Tittel: Regnmannen

  • Artist: Store P
  • Utgiver: NMG/G-Huset