Musikkanmeldelse: André Bratten – Gode

Gode, men ikke godt nok.

3 / 6 stars
b
a

GIACINTO SCELSI, Arvo Pärt, Autechre, Brian Eno og Biosphere. Den lille blurben som følger med Gode lover at store inspirasjons-sko skal fylles i løpet av det drøye timelange albumet. Der det lar seg gjøre forsøker jeg å ikke lese den slags presse-assesoarer, men gjennom Internett hadde informasjonen allerede nådd meg. Heldigvis har ikke André Bratten forsøkt å høres ut som noen – her får du ikke de abstrakte landskapene til Eno og Biosphere, den kalkulerte galskapen til Autechre og Scelsi eller den foreldrevennlige skjørheten til Pärt. Så hva får du? Dessverre ikke all verden.

Albumet følger en relativt lineær formel: rytmer basert noen akustiske og mange helt-klart-ikke-akustiske trommelyder krydret med piano, strykere og et arsenal av behandlede lyder, med noen få anomalier underveis. Til tider er det vakkert, veldig vakkert faktisk, men musikken ligger alltid i bakgrunnen. Det er mulig det er meningen at Gode først og fremst skal fungere som akkompagnement til din egen tankevirksomhet, men jeg liker musikk som skjærer igjennom og får deg til å stoppe opp mens du venter i spenning på hva som vil skje de neste sekundene av låten. Kun noen få ganger skjer dette i løpet av Gode: Når Susanne Sundfør gjester over en rullende hypnotisk synth på «Cascade of Events» og på den Aphexesque «Zero» hvor musikken tas i mer uforutsigbare retninger.

Mye av det resterende minner meg om plateselskapet Kompakts Pop Ambient samle-CDer (nå på 15. utgave) med blomster på coveret og funksjonell ambient inni – plater som får deg til å slappe av, men ikke stort mer. Det er ikke uten kvaler at jeg gir en middels karakter til det som en talentfull musiker betegner som «albumet jeg alltid har hatt lyst til å lage», men jeg klarer ikke å forstå hva slags atmosfære Bratten forsøker å skape. «I’m in a cave» åpner albumet, en litt for passende metafor for Gode – som å bo i en kengurupung, det er varmt å koselig der, men du vet at det finnes en verden der ute som du har lyst til å oppleve.

Tittel: Gode

  • Artist: André Bratten
  • Utgiver: Smalltown Supersound