I kampens hete

b
a

Det er ikke i mange situasjoner Van Morrison passer inn.Vanligvis blir stemningen litt for krampeaktig koselig når den gladkristnebluesmannen med whiskeystemmen fra Jamesons hjemland blir satt på. Men til minforbauselse registrerer jeg at Kampen bistro har en så naturlig hyggeligatmosfære at selv ikke Van Morrison høres ut som han er litt for høy på Jesusog brunøyde jenter. Han glir rett inn i et bakteppe av latter, skåling ogsamtaler både høylytte og lavmælte.

Jeg blir plassert ved siden av en lettere brisenvenninnegjeng i førtiårene som høylytt ler av partnernes førtiårskriser (“Duskulle sett da han stod øverst i halfpipen….” osv). Jeg bestiller dagens trerettertil 400 spenn. Kampen Bistro vil være en bistro som serverer rustikkhusmannskost og bruker gode norske råvarer, men henter også en tydelig inspirasjonfra kontinentet. I dag virker det som det er Italia og skiturer som erkjøkkensjefens inspirasjonskilde. En gang i tiden var det vanlig å ha buljongpå termosen når man skulle ut på tur, og her blir jeg gjenforent med en gammelvenn som hadde gått i glemmeboken for lenge siden. Soppbuljongen bistroen servererer enkel, varm og smakfull# soltørkede tomater, gresskarfrø, timian og noenskiver med sopp.

Til hovedrett bestiller jeg fiskeretten, fordi erfaringenmin tilsier at kokker på gode restauranter stort sett greier å få mer ut avfiskerettene sine enn kjøttrettene. Umiddelbart innser jeg at jeg burde ha gåttfor kjøttet, for fisken er torsk og nå når torskesesongen går mot sluttenbegynner jeg å bli ganske lei denne fisken. At den får følge av en hummersauser ytterligere en grunn for at jeg burde valgt det salte kjøttet, som varalternativet. Personlig liker jeg friske smørsauser med relativt mye syre tiltorsk, som Sandefjordssmør og Beurre Blanc. Hummersaus er mye bedre enn pesto, men nårkjøkkenet bruker en klassisk hummerkraft, tomatisert og med Cognac som base, blirden litt for dominerende, samtidig som den mangler friskhet, noe en saus medlitt mer syre ville tilført torsken. Tilbehøret, fritert polenta, skulle viseseg å bli en positiv overraskelse og den lille salsaen med gulerøtter, tomaterog litt agurk var nesten den friske syren jeg savnet i sausen.

Dagens meny er ikke den beste jeg har fått, men den var godog teknisk godt utført. Maten holder ikke helt femmernivå, men desserten tippervektskålen. Pærer med amarettobunnog hjemmelaget vaniljesaus viser seg å være like godt, som det er klassisk ogenkelt, og som resten av måltidet er retten håndverksmessig perfekt.