Helmaks? Nei, du.

Påtatt hjemmekoselig, masseprodusert, dyrt og fullstendig smakløst. Vi har besøkt Egon Byporten, restauranten med høyest omsetning i Norge.

b
a

Restauranten i Norge med høyest omsetning er Egon på Jernbanetorget – beleilig plassert kun et steinkast unna NATT&DAG-kontoret, og til tross for den enorme inntjeningen, forsøker Egon Byporten hardt å fremstå som hjemmekoselig, men det første som slår oss er at utførelsen er kunstig og harry.

Selv om de ønsker at vi skal tro noe annet, merker man raskt at det er snakk om en massiv restaurantkjede, drevet og planlagt av konsulenter. Alt er effektivt. Kan det egentlig kalles en restaurant når du må bestille i baren? Ikke vet vi. Uansett, første tegn på at du har valgt et drittsted finner du i menyen. Er det en tykk bok, som på Egon, kan du regne med at maten ikke akkurat holder toppnivå.

Det skal vise seg at Egon på mange måter er verre enn de to andre dødskamrene denne spalten nylig har tatt for seg – Jensen Bøfhus og Hard Rock Café. Kombinasjonen av falsk hjemmekos og effektiv butikk blir så fremtredende at stemningen ikke er til å holde ut.

Ketsjup & Sennep på Freddy Fuego: – God mat, vond drikke

Alle hovedrettene ligger på mellom to og tre hundre kroner. Tenk at vi kunne fått tre retter på Lokk for prisen av én entrecôte på Egon! Vi er ikke i tvil om hva som vil være å foretrekke. Vi blar gjennom menyen og finner det kanskje mest Egonske på den:  biffsnadder med béarnaise. Vi leser av bordnummeret vårt og akkurat som på McDonald’s betaler vi i skranken. Det viser seg at pommes frites koster tjue spenn ekstra, men det må jo til, så vi kjører på. En knapp halvtime senere er maten på bordet. Vi ser umiddelbart at sausen ikke er laget à la minute. Den har glansen du kun finner hos béarnaise tilsatt kunstig stivelse for ikke å sprekke når den varmes opp, akkurat som béarnaisen du kjøper i butikken.

Selv blant ferdigfabrikerte béarnaiser er ikke Egons den beste vi har smakt. 

Kjøttet er smakløst og kjedelig, men – og det skulle bare mangle! – relativt mørt. Pommes fritesen derimot er tørr som papp og helt smakløs. Når pilsen vi skyller ned herligheten med koster godt over åtti spenn blir hele måltidet en stor gjesp. Det er like masseprodusert og pregløst som på McDonald’s. Det er et måltid du like gjerne kan kjøpe på Rema ferdig fra fryseren.

Egon er som restaurantenes svar på Senkveld. Ufarlig, masseprodusert, tørt, glatt, kjedelig og smakløst. Ordene beskriver ikke bare atmosfæren på stedet, men også maten de serverer.

Dette er en restaurantkjede skreddesydd for idioter med for mye penger og for lite smak. Egon er alt annet enn helmaks.

LES OGSÅ: Små, islandske burgere på Tommis Burger Joint