Å vende tilbake

b
a

Å vende tilbake

Danmarks plass er påriktig vei, men trenger enda flere serveringssteder, enda flere grunner til åvende tilbake dit.

Prego café og restaurant

www.pregobergen.no

SHABBY CHIC: uttrykket gir meg frysninger. For ikke lenge siden så vi på tv, jeghar ikke tv selv, så de gangene jeg er hjemme hos folk med fjernsyn er detunderholdende å zappe fra det enemøkkaprogrammet til det andre, rastløst, uinteressert, utålmodig, fraamerikanske talk shows til nyhetertil såpeserier til … interiørprogrammer. “Denne kjøpmannsdisken har jeg fåttfra Frankrike”, sier en kvinne fornøyd, hun er i slutten av 30-årene,antagelig, og peker på et slitt oppbevaringsmøbel av noe som ligner termittbefengtdrivved, antagelig forlengst kassert fra denne landhandleren, om det da noengang fantes noe slikt, for disse romantiske historiene som liksom komplettererethvert møbelkupp er essensielle for å gjøre illusjonen komplett for disseinteriørfetisjistene, men oppstår antagelig like gjerne som gråhvite løgner hosoppfinnsomme selgere der på andre siden av Europa. På veggen kanskje noenbarokklignende gullrammer uten bildei, et par bjørkestokker fra skogholtet like bortenfor er lagt tilsynelatendetilfeldig over hverandre på en kommode, og inntil veggen står et melkespann,det tjener ingen formål foruten å gi hjemmet dette bondske, lett rustikkepreget som så mange, uvisst av hvilken grunn, higer etter. Home, sweet home.

Og dette uttrykket trer forsiktigfrem i bevisstheten idet man setter seg ned på Prego på Danmarks plass, derinteriøret balanserer vinglende et sted på den smale stien mellom nettopp dettesjarmerende rustikke og det … jeg orker ikke skrive disse ordene igjen, menaltså det øverst nevnte. Mursteinsveggene eksponerte, industrielle lamperhenger fra grove trebjelker som er montert i taket, javel, men her er også enstor, nostalgisk veggklokke med romertallog noe fransk påskrift, store lanterner i metall, solide bordplater i tre påmoderne ben.

– Vil du ha noe annet ådrikke enn vann? spør den imøtekommende servitøren smilende idet hunuoppfordret kommer bort med en vannkaraffel og fyller et glass idet jeg settermeg ned ved et lite bord. To menn i dress drikker Farris og diskutererforretninger, de har med seg noen plansjer med piler og stikkord# to studenteri tyveårene drikker cappuccino og snakker om helsekost: “Jeg har en oppskriftpå noen deilige scones uten sukker“,sier den ene ertende og fanger slik den andres oppmerksomhet.

ILLY-LOGOEN,DENNE røde lille jævelen som representerer storforbrukersamfunnet ogmasseproduksjon. Illy? Da tar jeg heller en kopp sur traktekaffe, takk. Men herfår man altså servert americano kvalitetssikret av Illy# på koppene stårpåskriften illy espresso ledsaget avnavnet på den verdenskjente spanske regissøren Pedro Almodóvar, uvisst hvorfor.Almodóvars siste film, La piel que habito,var et drama med Frankenstein-hentydninger. Men også Pregos fødselshjelpere harbedrevet plastisk kirurgi på høyt nivå. Lokalet var tidligere tilholdssted foren videoutleie, Forum, Mix, jeg husker ikke: men vi gikk dypt inn gangene her,mellom Terminator 3 og American Pie, på jakt etterfredagsunderholdning, før videobutikken flyttet lenger ned på Danmarks plassfor til sist å trekke sitt siste pust. (Vi går forbi en av de siste gjenlevendevideoutleiebutikkene på vei hjem fra fotballkamp, på hjørnet av Strømgaten ogNygårdsgaten, de selger ti filmer for noen hundrelapper. Videobutikkenes tid ertalte – det gjelder antagelig bare for de mest innbitte å innfinne seg med dennådeløse virkeligheten. Når jeg kommer hjem leser jeg i en nettavis at akkuratdenne kiosken selger ut sine siste varer, og sier takk for seg.)

Med åpningstider fra 11.00til 22.30 har Prego kan hende fanget opp bydelens rytme. Beliggenheten like vedÅrstad videregående skole og bybanestoppet gir en uansett utsikt tilrushtrafikk av både gående, bilister og kollektivreisende, hvorav en del av desom spaserer forbi eller går på og av bybanen på Danmarks plass nok er hete drop in-kunder. Noen forteller meg atPrego har byens beste stenovnspizza – dette spørsmålet får stå ubesvart enn sålenge ettersom vi snarere bestiller en Pregoblings med Santa Kristina-skinke (110,-), på surdeigsbrød, med kremost,ruccola, tallegio, pinjekjerner og agurk, for deretter å runde av med hjemmelagetgulrotkake med glasur, med noen jordbær og blåbær på siden.

TRAFIKKEN SUSER HVILELØST forbi,køen stopper aldri, den skifter bare tilstand. Høyblokkene, bybanen, plutseligkommer en gruppe skoleelever forbi, og returnerer like snart gående mot skolenigjen med bæreposer fra Rema 1000 i hendene. En gutt med hetten på genserentrukket over hodet drikker cola, en annen holder en kartong med iste, tostykker tygger på en skillingsbolle hver. Ved siden av Prego reiser det seg etnytt bygg, den gamle hovedtribunen på Krohnsminde idrettsplass måtte vike foret nytt psykiatrisk sykehus, de skal ha utsikt ned på den grønne banen.

En gang var jeg i byarkivet, der fikk jeg setegninger som viste forslag for hvordan man kunne løse trafikkproblemet påDanmarksplass, hvordan gi plassen tilbaketil folket, eller hva man sier. Skissene fra åttitallet hadde trafikkenlagt i tunnel under plassen, der tusenvis av biler i dag ferdes daglig, var detgrøntarealer, gangstier, offentlige rom.

Danmarks plass kan bli et bra sted å ferdes, og må bit for bit erobres frabilenes klamme grep. Og da er noen gode kafeer og barer et bra sted å begynne.Bien har lenge vært grunn nok alene til å dra til bydelen. Det går altså riktigvei, sakte, lik en personbil i kø.

Lunsj
Tirsdag–fredag: 11.00-15.15

Middag
Tirsdag–fredag: 16.00 – 22.30 (23.30)
Lørdag: 16.00 – 22.30 (00.00)
Søndag: 14.00 – 21.30 (22.00)