Vi har sett Monsteruniversitetet

4 / 6 stars
b
a

Levende animasjon, velskrevetdialog og nok to-lags morsomheter til å holde de voksne fornøyd.

Fengende fargerikmonsterplakat til tross – Monsteruniversitetetbærer like fullt den ladede betegnelsen prequel,historien som går forut for den egentlige historien men som lages etter originalen. Den mindre sensasjonellehøna fra egg nummer to. Monsteruniversiteteter ikke nummer én og heller ikke MonstersInc., men gir lykkeligvis blaffen.

Sistvi møtte Mike Wazowski og Sully – øyeeplet og pastellmonsteret – var deskremmeeksperter på Monsterbedriften. Sully som barnas verste mareritt og allesmåmonstres superhelt, og Mike som heltens coach. Toppidrettsutøveren ogtreneren.

Menvar det sånn alltid? Nei. Tilbake på campus finner vi følgende: Det var Mike somville bli skremmer, som ville det mest av alle og som gjorde alt riktig. Oglikevel ble det ikke slik. Og han og Sully? Langt fra kjærlighet ved førsteblikk, med hver sin overlegne ambisjon på kollisjonskurs med hverandres, og dekanHardscrabble, hardkokte idealer. Den uforbederlige besserwisseren motnaturtalentets arrogante latskap. Dermed barker Mike og Sully sammen medhverandre, og de andre campus-gjengene, i jakten på felleskap, anerkjennelse ogen varig plass på skremmeprogrammet. Oppvekstskildring, high school-komedie ogbromance i ett. Det går bra, må vite, men det er en lang vei.

Sliker Monsteruniversitetet både god,klassisk Pixar-underholdning – odde, nyanserte karakterer satt inn i ethandlingsmettet temporitt – men også en smått bemerkelsesverdig historie omfølgende grunnleggende spørsmål: Kan man bli det man ikke alt er (i Mikes tilfelle – kan skummelhetlæres?) og hvis ikke, er det ok å være en god nummer to?

Medstrålende humør lar regissør Dan Scanlon (ny siden sist), og resten av Pixar-teamet,to ulogisk allierte finne sammen ved hjelp av levende animasjon, velskrevetdialog og nok to-lags morsomheter til å holde de voksne fornøyd. Ikkefantastisk originalt, men fullkomment hjertevarmt og helt innforstått (somMike) med hva rollen som en god nummer to innebærer# verdien av tross alt åspille for det beste laget.

Herkan vi føye til norske dubbere Åsleik Engmark (Mike) og Even Stormoen (Sully).Langt fra Billy Crystal og John Goodman, men ikke dårligere av den grunn.

Følgeligstår Monsteruniversitetet vel tilpassi storebrorens skygge. Ikke fus og enestående, men sjarmerende opplagt likevel.Så får vi heller håpe at neste Pixar-prosjekt tar oss med til et nytt og endabedre sted.

Ragnhild Brochmann

Premiere 2. august