På vei

5 / 6 stars
b
a

Dajeg gikk på ungdomskolen var ondskapens akse slik: Serber = Selve styggedommen.Kroat = moderat slem. Muslim = Noe trygt og trivelig. I dag toppermuhammedanerne lista, og slik sett er dagens Sarajevo et glimrende utgangspunktfor en reflektert diskusjon over vår tids favorittfrykt. Der moderat Tito-islamsameksisterer med langt mer ortodokse retninger:

Luna og Amar lever et fredelig og godt livsammen. Begge har vonde minner fra krigen, men mens Luna er et velfungerendetilskudd til det moderne Europa, har Amar sår i sjelen han ikke får lindret.Det vil si – ikke før karsken byttes ut med Koranen.

På Veier en utrolig nøktern og lite insisterende film. Den går rett inn i etminefelt# ikke for å rydde opp, men for å vise hvor komplekst og farlig det erder. En tilnærming som ikke gir en eksplosiv film, men samtidig oppleves intensog effektiv: Religion er ikke noe irrasjonelt eller abstrakt, men en vei ut aven smerte og tomhet som mange av oss ikke vet om – eller har forutsetninger forå forstå.

Bosniske Zbanic spillefilmdebuterte med denusedvanelig gode Grbavica i 2006, ogfølger her opp med en ny knallfilm: Glimrende skuespill, en kledelig diskretstil som aldri blir kjedelig og ikke minst: En sjelden evne til å lage politiskhøyrelevant film uten at den føles politiserende.