Mad Max: Fury Road – Et postapokalyptisk mesterverk

30 år etter Beyond Thunderdome er Mad Max tilbake og bedre enn noensinne i en eksplosjon av en film. Fury Road er noe du aldri har sett før.

6 / 6 stars
b
a

 

6I en postapokalyptisk verden hvor mennesker har ødelagt jorden og alt bare er sand og salt finner vi einstøingen Max Rockatansky (Tom Hardy). Max blir fanget av bleike halvmennesker som kaller seg «kamikrazy» War-boys, og tas med til en slags sivilisasjon hvor man er religiøst opptatt av pistolkuler, olje og vann. Her brukes han som blodgiver til halvmennesker som begynner å gå tom. Når en krise oppstår, bestemmer Nux seg for å ta med seg sin levende blodpose ut på tokt.

Det har selvsagt vært Mad Max-filmer før denne, men George Millers Mad Max: Fury Road er noe du aldri har sett før. Historiens hovedperson er Furiosa (Charlize Theron), mens Max rives med i hennes historie. Hun er krigsherren Immortal Joe sin fartøysjef. Hennes minner om når Joe drepte hennes mor og kidnappet henne  har gnagd i henne hele livet. Furiosa vil redde seg selv og Joes fem sexslaver og avlshopper. Ufrivillig ender Furiosa og Max opp med å måtte hjelpe hverandre fra sin felles fiende. Furiosa er tøff og målrettet og er en perfekt kontrast til fysisk sterke, men psykisk utmattede Max.

FURY ROAD

Mad Max: Fury Road er en forfriskende film, med en perfekt blanding av absurditet og et voldsomt alvor. Kvinnene, som ikke lenger har noe å tape, gjør opprør mot sin egen offerposisjon og vil ødelegge det mest brutale av patriarkater. Immortal Joe ser ut som en langhåret Wario fra Super Mario, men er likevel ufattelig skummel.

Nesten hele historien finner sted kjørende i enorme bilaktige krigsmaskiner. Akrobatiske soldater kaster seg fra bil til bil, våpen skytes og maskinene denger i hverandre i en fryktinngytende ballett. 3D Atmos-effekten i lydsporet utdyper både enorme sandstormer som river maskiner i stykker, War-Boys som kaster seg i kamikazedøden for sin skaper og detaljene i de skitne, skremte og svette ansiktene. Til og med en enorm doning med høytalere over hele fronten og en hengende fyr som spiller gitarriff med flammer som spruter ut av toppen på gitaren virker merkelig realistisk i denne verden, og estetikken fremstår som en blanding av musikkvideoestetikken fra Spring Breakers, skitten fra El Topo og den visuelle galskapen i Brazil.

FURY ROAD

Alt i alt er Fury Road intet mindre enn et postapokalyptisk mesterverk fra George Miller, 30 år etter hans siste Mad Max-utspill.

Siren Løkaas

Premiere 14. mai

mad max