Loop

2 / 6 stars
b
a

Loop er i følge distributøren SF sine hjemmesider en såkalt helaftens kinodokumentar om menneskers forhold til tid og hva som skjer når mennesker velger å hoppe av tidsloopen. Et innblikk i livene til mennesker som trer ut av det tradisjonelle, moderne liv og finner mening på måter som er utenkelig for folk flest. Høres ganske spennende ut, ikke sant? Nei, det gjør jo ikke det. Det høres ut som svada, og det er akkurat det det er. Her er et lite referat, så kan du dømme selv. Jeg har lagt til et lite duh!, her og der, da det var umulig å la være.

Kristen Reagan forteller at han har drevet reklamebyrå og jobbet i motemagasin. Det var et tomt liv, uten mening. Duh! Han hoppet av karusellen, begynte med basehopping og fjellklatring. Duh! “Dersom du har en en meter bred planke og legger den på bakken kan alle balansere hundre meter på den. Men tar du den samme planken og legger den mellom Oslo Plaza og Postgirobygget er det nesten ingen som klarer det. Det viser at det er mentalt, sier han. Duh! To kamerater har kjøpt en fiskeskøyte og tøffer rundt i Lofoten på jakt etter fjellsider de kan kjører ned, på ski. «Alle vil ha et hus, en bil og ei hytte, men ikke vi! Vi lever livet.» Duh! «Vi hører på ikke værmeldingen, og vi vet ikke hva klokka er, og når vi står opp, vet vi ikke om vi skal fiske, stå på ski eller drikke øl. Vi tar det som det kommer». Duh! En halvgammel mann jobber som brannvakt i Indre Østfolds dype skoger, fire måneder hver sommer. «Detta ække no´ for hvem som helst», sier han. Duh!

Jeg foreslår at SF forandrer teksten på hjemmesiden, før de blir anmeldt for villedende markedsføring: Loop handler om fem selvhøytidlige og ganske uspiselige nordmenn, som ønsker å gjøre minst mulig nytte for seg, og om hvordan man kan rasjonalisere rundt egoistisk oppførsel med loslitt ekstremsportsfilosofi. Vi retter til slutt en takk til regissør Sjur Paulsen, som  hoppet av det «tomme” livet sitt som siviløkonom til fordel for bortskjemt, fordummende, egenkjærlig, banalt sossepiss som dette. God Fornøyelse! Og forresten: Arne Næss er også med. Han bykser fra stein til stein og over små bekker, ved hytta si. Det er ikke hva du har, men hvem du er, sier han.