Ukas tips: Berrum & Beyer, Litteratur på Blå, førpremiere og mer

Her er en unik mulighet til å ha kjempemange planer denne uka.

b
a

Vi er i gang med en ny uke, og selv om kalenderen tikker mot høytid og tankene kanskje ligger mest på julehandel og julebord er det fortsatt mulig å få med seg kulturelle kvalitetsopplevelser i ukene som kommer. Vi tar denne gang for oss hverdagene, og har plukket ut noen godbiter som kan friste noen og enhver på Oslos kulturarenaer. 

MANDAG 29 NOVEMBER

Litteratur på Blå / Blå kl 1900 

Uka på Blå begynner med et særdeles spennende besøk fra den polske forfatteren og pride-aktivisten Sylwia Chutnik. Hjemlandet hennes har de siste årene gått stadig lenger vekk fra vestlige demokratiske prinsipper og står i dag for forfølgelser av LHBT-miljøer og mange byer har opprettet LHBT-frie soner. Chutnik har med seg flere rettferdighetssøkende forfattere som tar del i denne samtalen om Polens retning i det politiske landskapet, og hva det fører med seg.

Kun 50kr, i døra.  

Førpremiere / Vega Scene kl 1800.

«Norwegian nature, suburbia and the Creatures living there» er en kortfilm som kommer i 2022. Regissør Rolf Hildal har laget en film om den norske faunaen med innslag av mytologiske skikkelser som hviler seg tungt på lydbildet. På mandag har Vega Scene førpremiere på kortfilmen, med en påfølgende samtale med antropolog og psykolog Anna Kirah. En kul mulighet til å tjuvstarte 2022.  

Litt mer info + billetter.

TIRSDAG 30. NOVEMBER 

Tore Sagen gjør standup / Sentrum Scene

Som et av Norges største radionavn har denne fyren lurt et helt land til å tro at de kjenner han, gjennom årevis med skravling rett inn i øregangen til alle interesserte. Med sitt blodferske standup-show har du mulighet til å bli enda litt bedre kjent med Tore. Det ryktes at han er minst like drøy som vanlig og at han får til standup-formatet veldig bra. 

Skaff deg billettene som er igjen her.

Blått Lerret vol.6 / Vega Scene

Blått lerret er en arena hvor aktuelle regissører og filmfagfolk gir publikum en smakebit av et pågående filmprosjekt, og samtidig inviterer til samtale der man kan diskutere prosjektet og lære mer om norsk film. Her får du et unikt innblikk i den kreative prosessen bak norske filmer og TV-serier. Hør regissører, skuespillere og andre aktører fortelle om hvordan de jobber.

Filmene Utvandrerne og Kampen om Narvik, og neste sesong av Beforeigners skal diskuteres denne gangen og flere kjente navn og fjes fra filmverden tar del i praten, som for eksempel Erik Poppe. Liker du film er dette gull! 

Billetter.

ONSDAG 1. DESEMBER 

De store debutantdagene / Litteraturhuset 1. og 2. desember

For femtende gang inviterer Litteraturhuset til feiring av årets debutanter. Dette bokkjøret går over to dager, der etablerte forfattere skal lese opp og presentere nykommeres verk for alle som møter opp. Dette er en glimrende mulighet til å få et godt innblikk i hva og hvem som banker på døren til landets forfatterunivers. 

Billetter finner du her

Stephanie Watson & May Larke / Storgata 26. 

Er du kjent med Psy Techno? Nå har du endelig muligheten! Stephanie Watson har spilt på Oslos klubber i flere år allerede og leverer eksperimentelle lydspor som engasjerer og hypnotiserer. På onsdag har hun med seg May Larke som kommer fra en klassisk musikkbakgrunn, og som behersker en hel rekke med instrumenter. Dette blir en fengslende kveld med nye musikalske tvister. 

TORSDAG 2. DESEMBER

Berrum & Beyer snakker om greier – Live / Parkteateret torsdag – lørdag

Etter mange år med undergrunns-podding har dette blitt en av Norges aller mest avspilte podcaster. De snakker om Berrums greier, de snakker om Beyers greier, og de snakker om andres greier. Denne uka flytter de studioet til Parkteateret og tar med seg ikonet Jan Mabbro Andersen, Beglomeg og flere, og kjører fem shows på rappen – alle med utgangspunkt i podden. De opprinnelige tre forestillingene ble raskt utsolgt, men mennene har satt opp to ekstrashow du fortsatt kan få med deg: Fredag og lørdag. 

Billetter finner du her 

Battle Royal / Cinemateket torsdag og fredag.

Kanskje har den aldri vært mer aktuell, etter at hele verden har strømmet i stykker Squid Game denne høsten. Filmen «Battle Royal» har også banet vei for et av dagens mest populære spillkonsepter, så det er på mange måter litt popkulturelt pensum som spilles av på Cinemateket denne uka. Filmen fra 2000 var alt annet enn pop da den kom, den er hjerteløs og ekstrem, men har likevel blitt en kultklassiker, tør vi påstå. Kan oppleves både torsdag og fredag

Finn billetter her

Finnebassen + Normann / Jæger

Finnebassen har blitt et etablert navn på klubbscenene i Oslo, og kanskje spesielt på Jæger. Han tjuvstarter helgen og klinker ut dansbare beats i “hagen”, sammen med den litt ferskere Normann. Selv om navnet ikke skriker techno-dj-produsent så må du likevel forberede deg på at fyren kan sakene sine. Det blir deep house, tech house og kontinuerlig stemningsoppbygning gjennom hele settet.