Biospheres «Departed Glories» er et kjempelangt rullebånd inn i evigheten

Biosphere får omsider en mer menneskelig stemme, og resultatet er formidabelt.

6 / 6 stars
b
a

I de 25 årene Geir Jenssens Biosphere-prosjekt har vært aktivt har musikken i stor grad vært inspirert av moderne teknologi, være seg japansk atomteknologi på N-Plants (2011) eller et halvt dusin album med hentydninger til romfart. Interessant, ja, men også til tider sterilt. Jeg kan forestille meg hvordan et atomkraftverk eller verdensrommet høres ut, men jeg har ikke vært noen av stedene og jeg har ingen emosjonell tilknytning til de utover det som er forventet av et relativt vanlig menneske. Her markerer Departed Glories et aldri så lite skifte – Biosphere får omsider en mer menneskelig stemme, og resultatet er formidabelt.

Anmeldt: Biosphere – Dropsonde

Foruten det over 100 år gamle fargebildet av en russisk kvinne tatt av Sergej Prokudin-Gorskij som pryder coveret til albumet, så er det i musikken denne stemmen kommer frem. Albumet domineres av manipulert sang, noen ganger med en stemme alene, noen ganger med flere stemmer sammen i et kor. Det har noe sakralt over seg, men ikke nødvendigvis noe himmelsk – se for deg at du kjører en av de kjempelange rullebåndene du finner i ankomsthallen til Gardermoen inn i evigheten. Departed Glories ville ha vært et passende soundtrack til denne seansen.

Over en time med manipulert sang kun ispedd noe som minner om diffuse blåserinstrumenter kan høres ut som en drøy øvelse, men albumet er nøye balansert. Fordelt over 17 «låter» beveger det seg smidig mellom behagelig og skummelt, lavmælt og intenst. Ensformighet avverges av små subtile forandringer i lydbildet, godt eksemplifisert ved den forsiktige gitaren som kommer inn på «Aura In The Kitchen With The Candlesticks». Geir Jenssen har lenge hatt en god sans for denne type detaljer, og ikke minst en god sans for hvordan du lager engasjerende musikk med forsiktige virkemidler. Blander du dette med det emosjonelle og menneskelige du får på Departed Glories, får du et veldig bra album

Tittel: Departed Glories

  • Artist: Biosphere
  • Utgiver: Smalltown Supersound
Biosphere