Hots & Nots: Paris Mens Fashion Week SS15

I det parisiske motekaoset er det lett å se seg blind, men fortvil ikke – NATT&DAG avgjør hva som blir mote og hva du kan skrote.

 

b
a

 Not: Gosha Rubinchsky

gosha4 gosha3 gosha2 gosha1

Gosha Rubinchskys debutkolleksjon kunne fint havnet i ‘frisk streetwear’-kategorien, men modellens glattbarberte hoder, skottlandsrutene og høyvannsbuksene gir en følelse av American History X og geeksa i ‘Freaks & Geeks’ – en ikke helt ideell kombi.

American History X og geeksa i ‘Freaks & Geeks’ er ikke en helt ideell kombi.

Gosha Rubinchskys historie som et post-sovjetisk skatemerke gjør merket mer interessant enn majoriteten av Paris-visningene – dessverre virker det som russiske Gosha har vært i overkant opptatt av ‘fashion’ før inntoget i Paris.

Hot: Balenciaga

balenciaga1 balenciaga2 balenciaga3 balenciaga4

 

Siden nyheten om Alexander Wangs nye sjefsrolle hos Balenciaga har mang et øyenbryn blitt hevet. Den unge amerikaneren tok over for Nicolas Ghesquiere, som selv gikk inn i Balenciaga som 25-åring. Etter 15 år hos det franske motehuset hadde Ghesquiere skapt en massiv (og trofast) følgerskare, og Wangs overtakelse ble ingen enkel jobb. For SS15 beviser han seg som rett mann – den klassiske Balenciaga-looken er bevart og både grunnleggeren Cristobal og Ghesquieres designarv er tilstede, men med en diskret innovasjon og oppdatering.

Kolleksjonen føles luksuriøs, uten å bli flashy.

Elementer av high-tech introduseres i form av vanntette frakker og tykke (‘bonded’) skinnmikser. Kolleksjonen føles luksuriøs, uten å bli flashy, og understreker Alexander Wang som en av nåtidens mest toneangivende designere, både hos dame og herre.

Not: Rick Owens

rick1 rick2 rick3 rick4

Som en ensom Vestfold-fashionista ble Rick Owens et av mine første møter med mote og fort et favorittmerke. De draperte klærne, da døpt ‘grunge-meets-glamour’, var mer enn stoff – Rick Owens tilbød et minisamfunn av ‘likesinnede’ motefolk med en forkjærlighet for skinn og lag-på-lag. Siden den gang har både jeg og merkevaren vokst. Jeg har innsett at Rick Owens-uniformen er asosial, tidvis overkledd og har sterkest tiltrekningskraft på unge motegutter med problematisk selvfølelse.

Rick Owens-uniformen er asosial, tidvis overkledd og har sterkest tiltrekningskraft på unge motegutter med problematisk selvfølelse.

Derimot har Rick Owens, i stor grad ledet av kona Michele Lamy, tidoblet bedriften og kjøpt flere småmerker – senest Binoit B., som har dekorert årets canvasskjorter, kolleksjonens sterkeste plagg. Gothguruen skal ha all ros for å skape et eget uttrykk, uavhengig av trender og sesonger, men årets vårvisning hadde et parodisk breg – pretensiøst og lite anvendelig. Selv kjernekunden vil , forhåpentligvis, slite med å bruke de draperte shortsene som er til forveksling lik bleier.

De draperte shortsene er til forveksling lik bleier.

Hot: Loewe

loewe1 loewe2loewe3loewe4

 

J.W. Andersons debutkolleksjon har brakt spanske Loewe inn igjen i relevansen. Med inspirasjon fra motehusets opprinnelse, Madrid, baserte Anderson kolleksjonen i stor grad på nappaskinn og bohemske referanser. Lin- og silkestoffer, ribbestrikk og krokodilleskinn var en forlengelse av Loewes tradisjoner, men kombinert med kroppsnære snitt og feminine fasonger ble det åpenbart at J.W Anderson var hjernen bak.

Not: Thom Browne

thom2 thom3 thom4 thom5

 

Thom Browne har reist en lang vei siden herredebuten i 2006. Amerikaneren ble kjapt en designyndling for latterlig dyre og avkuttede herredresser i grenseland mellom skolegutt-preppy og couture. Siden har visningen blitt mer og mer teatralske.

Ehh…

Siste damevisning, januar i år, var som en blomstrete Disney-film på syre – denne sesongen er det tatt et stavhopp videre, med pompøse og svulstige herreklær i en setting av totalitær science-fiction. Ehh… Selve visningen bestod utelukkende av robotaktige showpieces som ikke går i produksjon, mens klærne bak (de skotskrutede dressene de sittende modellene bærer) havner i butikk.

Hot: Dries van Noten

dries1 dries2 dries3 dries4

Under årets moteuker ble de atletiske referansene tydeligere enn noen gang – med varierende hell. Basketball hos Alexander Wang, amerikansk fotball og motorsport hos Balmain, seilersko hos Phillip Lim. Dries van Noten baserte sin SS15 på den sovjetiske ballettdanseren Rudolf Nureyev.

Den mannlige ballettskoen spås som en av neste års sterkeste trender i herreblogg-o-sfæren.

Åpne skjorter og silkefrakker bandt kolleksjonen sammen, som en vakker kombinasjon av en dansers jobb- og fritidsuniform. Den mannlige ballettskoen spås som en av neste års sterkeste trender i herreblogg-o-sfæren.