Project90 vil sette klubb-Norge på kartet, én samleplate om gangen

– Det er en fin måte å spre norske artister på, å putte på utenlandske acts så de får spredning i andres scener.

b
a

Noen, dette forferdelige mennesket vi har funnet opp i vårt eget hode og stadig bruker tid og energi på å hate, mener at klubbmusikk først og fremst er bruksmusikk – dunk-dunk som først og fremst eksisterer som drivstoff for dansegulvet. At det siste året ikke har tatt liv av technoen tyder på at denne noen kanskje tar feil, og at musikken er minst like viktig i headsettet på oss som pliktskyldige turgåere som ut av store klubbhøyttalere.

Trym Grydeland er i alle fall ikke bekymret for hvor og hvordan den første utgivelsen på labelet Project90 skal brukes. Sammen med Magnus Bekvang ga de nylig ut Oslo And Beyond Vol. 1., en samleplate med nøye utvalgte spor fra mindre techoartister og produsenter av annen elektronisk musikk.

– Vi har lenge snakket om at det hadde vært kult å skape noe eget. Det er en god anledning til å løfte frem artister vi synes er spennende, men som ligger for langt nede i undergrunnen til at de blir gitt ut ellers.

Midt i blinken for dem uten en omhyggelig opparbeidet Soundcloud-feed, altså. CDen (ja, faktisk) tar utgangspunkt i hva som rører seg i miljøet i Oslo, som Slangejente, Psycheek og Nusi – forøvrig et artistnavn som tilhører labelmedarbeider Bekvang. Men utgivelsen ser også utover.

– Oyubi er fra Tokyo, Cyberia er en duo fra Atlanta, Mezer er fra Gdansk i Polen, og Ppalace er fra Khabarovsk helt øst i Russland. Det er en fin måte å spre norske artister på, å putte på utenlandske acts så de får spredning i andres scener.

LES OGSÅ: Christa viser deg hvor du kan drikke lettøl i Oslo

Grydeland mener det er vanskelig å pinpointe hva de forskjellige byenes klubb-særegenheter er. Kanskje ikke så rart, vi tilbringer mer og mer tid i en internett-verden der musikalske trender og estetikk deles og smeltes sammen, mens konserter og fester-, bla, bla, bla, korona, dere skjønner greia.

– House og techno ligger liksom der for evig og alltid, virker det som, men Uteklubb har vært dyktige til å fortsette å løfte frem 90-talls trance med sitt eget label. Men garage og mye breaks er on the come up igjen i Storbritannia, selv om ikke det er fokuset på akkurat denne utgivelsen.

– Ellers er det gitt ut mye ghettotech de siste årene – inspirert fra DJ Assault og Jefferson Ave-labelet, for å nevne noen – som var hot i Detroit på sent 90 tidlig 2000-tallet. Mange labels i Europa som er på den greia for tida, spesielt Tyskland, men pakket inn i en moderne sound så klart.

Hva er de musikalske røde trådene på Oslo And Beyond, synes du selv?
– Den røde tråden er vel at den er … mørk. Det finnes noen lyspunkter i noen av låtene, men de er samtidig ganske aggressive.

Som en kveld på byen!
– Det er akkurat det. Du skal sitte og riste litt når du hører på det hjemme.

Vi har hørt det er mange DJer som har begynt å studere det siste året for å overleve på studielån, er det sant?
– Haha, det vet jeg ikke. Jeg er student selv da.

Hva skjer fremover? Vol. 2?
– Ja, og det blir nok samme format, med folk fra Norge og utlandet. Den kommer, men vi vet ikke helt når. Kan røpe de to neste blir med Fjeldheim, som nå studerer arkitektur i Århus. Spilt en del på Villa og prodda på gutterommet i mange år. Og med Filip Storsveen, som nok blir mer trance-preget, kjenner jeg ham rett.

Til den lokale NATT&DAG-leser: Oslo And Beyond Vol. 1 kan kjøpes fysisk på Oslovelo, Bodega, Filter og Baklengs. Eller direkte fra dem på Instagram.

LES OGSÅ: Foreningen Tryggere Ruspolitikk anmelder rusreformen