Smil & Gift møter Sophie Elise

Det virkelige barbiedopet er ikke selvbruning, men rosaboblen selv. Vi ble med under overflaten på rosablogger Sophie Elise og fikk smake på litt bittersøt rosa nevrosa.

b
a

Fra arkivet: Vi møtte en 17 år gammel Sophie Elise i 2012, da hun allerede var en av landets mest kjente bloggere. 

GIFT Hvorfor insisterer bloggere alltid på at ingen av leserne «egentlig» kjenner dem, selv om de har oppkalt bloggen etter seg selv og blogger om livet sitt hver dag? Hva er det man blir kjent med da?
– Jeg tror man blir kjent med den overfladiske delen av personen.

SMIL I utgangspunktet kan man skrive om hva som helst på en blogg, hvorfor blogger jenter likevel om akkurat de samme tingene? 50 nyanser av hairextensions, solpudder og den sistekolleksjonen til Gina Tricot. Er det kun det som selger?
– Det er forskjellige blogger, men rosabloggene er de kjente. Leserne vil ha lett underholdning. Om man vil lese en blogg om sult i Afrika kan man heller se på nyhetene. Jeg tror blogg er et fristed for jenter, det er en rosaboble der alt er fint og bra. Hvis jeg har en dårlig dag, kan jeg gå inn på Kissies sin blogg (svensk rosablogger, red. anm.) og alt er bare bling-bling, og da tenker jeg at hun har det sånn som meg, men hun har en positiv blogg likevel. Så blir jeg glad.

GIFT Virker som man kan bli avhengig av den der rosaboblen. Gi meg en kvarting lipgloss!

SMIL Men hvis du har en dårlig dag og tenker på alvorlige ting, er det ikke bedre å få det ut i stedet for å fortrenge det med rosa fluff? Prøve å forstår hvorfor du tenker på de tingene? Eller bare si: Fuck alt, jeg hater verden, folk er dumme!
Det er der jeg skiller meg litt ut, jeg skriver en tekst en gang i uken om ting jeg tenker på eller som provoserer meg. Men det kan ikke være så negativt, det må ha en positivt vri. Det ordner seg og kommer til å gå bedre. Jeg kan ikke skrive: «å herregud, livet suger, jeg vil bare dø, det ordner seg aldri.» Da blir de som har en depresjon bare enda mer lei seg.

SMIL Hva hadde du blogget hvis du følte det du sa nå?
– Da hadde jeg blogget om en ny genser eller noe sånt.

SMIL Så de gangene du blogger om en genser er du egentlig trist?
– Ja, hehe, når jeg blir veldig overfladisk og kort på bloggen så er det fordi jeg ikke har det så bra. Når en blogger skriver: «i dag var jeg i Bogstadveien og kjøpte den og den pengeboka», da tenker ikke den personen bare på den pengeboka, hun er enten glad eller lei seg – mest sannsynlig lei seg.

GIFT Edward Bernays ler en ond liten latter fra graven nå.

SMIL I tillegg til å blogge om extensions, så har du et bankende hjertet for veldedighet?

GIFT Er det din medisin mot den moralske bakrusen du føler etter en lang dag foran speilet/skjermen?
– Det er ikke veldedighet, men dyreorganisasjoner. Og det er ikke fordi jeg skal lette min egen samvittighet eller veie opp for noe jeg gjør. Jeg gjør det fordi jeg faktisk bryr meg om dyrevern. Jeg oppfordrer ikke folk til å gi penger, for det første har jeg veldig unge lesere og for det andre tror jeg ikke det hjelper i det lange løp å gi 200 kroner til NOAH. Jeg tror det som hjelper er bevisstgjøring.

Les også: Sophie Elise er 580 gram lettere og toppløs i denne rufsete gratisavisa

GIFT Hore og Madonna-o-lemma: bli rik Playboy-bunny eller en ny Moder Teresa som gir penger til fattige barn?
– Rik Playboy-bunny. Jeg vil ikke få aids og ha sex med en 80 år gammel mann liksom, men Playboy-jentene er jo alltid fine. Heller det enn Mor Teresa. Jeg er ikke så veldig gammeldags, jeg har ikke lyst på så mange barn. Hvis man kan tjene egne penger er man ikke nødt til å gi bort alle pengene.

GIFT Hvordan føles det å tjene mer penger enn en gjennomsnittlig avisredaktør?
– Hvor mye tjener en gjennomsnittlig avisredaktør?

SMIL Det står mange steder at du tjener opptil 60.000 i måneden?
– Jeg sa ikke at jeg gjør det, det var en journalist som spurte om en blogger kan tjene over 60.000 og så svarte jeg ja. Det var et lurespørsmål.

«Jeg har ikke en stor blogg fordi jeg har hatt flaks eller er heldig, jeg har det fordi jeg er flink.»

SMIL Produktet som annonsørene investerer i og leserne oppsøker, er jo deg og ditt liv. Hva tror du er forskjellen på å ha en business der man holder seg i bakgrunnen og en virksomhet der du selv er «produktet»?
Jeg tenker på det og hvordan jeg fremstiller meg selv. Det var en blogger som jeg hater, hun er helt blåst i hodet, som to dager etter 22. juli sa at hun synes det var greit det ABB gjorde. Da var det mange annonsører som trakk seg, og det gikk utover andre bloggere også. Man kan ikke skrive noe så provoserende som det der. Ellers tar jeg ikke hensyn til annonsører, men jeg skriver ikke om konkurrerende produkter liksom.

SMIL Vi har kommet opp med et nytt begrep: «plastic pride». Du er plastic pride! Glem second hand-klær, Underskog-medlemskap og Valencia-filter. Kulere å kjøre på med photoshop og pushup.
– Jeg føler ikke selv at jeg er plastisk. Jeg har ikke silikon.

GIFT Har du ikke??

SMIL Genlotto!
– Men pride generelt – om det er plastisk eller naturlig, er viktig. Pride!

GIFT Er skamløshet blitt den nye janteloven for din generasjon?
– At man skal gjøre hva man vil? Ja, uansett! Det kan være plastic-pride, dreads-pride, Rød Ungdom-pride eller unge Høyre-pride. Vær stolt av det du gjør uansett, så lenge du ikke … dreper noen. Noen har det for seg at dersom man er rik, så har man flaks, og er man trent, så er man heldig. Men faktum er at du må jobbe for det. Jeg har ikke en stor blogg fordi jeg har hatt flaks eller er heldig, jeg har det fordi jeg er flink.

Les også: ENDELIG er rumpa til Sophie Elise omtalt av BBC Pidgin

GIFT Ifølge Internett fikk du strippestang på rommet ditt av foreldrene dine i en alder av 16 år. Er stripping blitt en stueren fritidsaktivitet for jenter på din alder – på lik linje med håndball og fotball?
– Jeg fikk det ikke av foreldrene mine, jeg kjøpte det selv. Og det er ikke stripping, det er poledancing. Det er trening. Men den bare støver ned på rommet mitt. Det var gøy i én uke.

SMIL Bruker du selvutløser når du tar bilder av deg selv?
– Nei, jeg får mamma og pappa til å ta bilder for meg.

SMIL Hmm. Hjelper de deg med andre ting?
– Pappa er økonom, så han har lært meg alt det jeg kan om business.

GIFT Tror du man kan oppfattes som en smart person selv om man har Restylan i leppene og store pupper?

SMIL Er det mye barbie-diskriminering i samfunnet?
– Jeg har aldri prøvd å fremstille meg selv som dum, da hadde jeg ikke klart å svare på en tiendedel av disse spørsmålene. Det er andre jenter som ser ut som meg og som bruker det at de er «blonde og dumme», og det ødelegger for sånne som meg. Men det er litt gøy å bli oppfattet som dum også, jeg trenger ikke gjøre så mye for å gi et godt førsteinntrykk fordi forventningene er så lave. Kan jeg navnet på statsministeren, blir jeg oppfattet som smart.

SMIL Hvis du hadde vært statsminister for én dag, hvem ville du valgt inn i regjeringen? Du kan velge akkurat hvem du vil ha med.
– Jeg er medlem i Unge Høyre, så det hadde blitt Høyre. I samarbeid med Arbeiderpartiet, ikke Frp.

SMIL Kontant. Hva fikk deg inn i politikken?
– En kjekk gutt.

SMIL Er du feminist?
– Jeg er ikke noe for de typiske feministene. Hvorfor ble det ramaskrik fra feministene da det ble verneplikt for kvinner? Hvis man skal ha like rettigheter, så kom dere inn i militæret. De fleste feminister er opptatt avvik lønn, det er greit nok, men da bør man mene at alt skal være likt. Lik fødselspermisjon, og like enkelt for begge kjønn å bli sykepleiere. Det må gå begge veier. Men jeg har ikke noe imot at gutter ser på meg som et sexobjekt. Jeg kan godt bli sett på som en leke, som en Barbie.

GIFT Kan du gi oss svaret på noe vi har tenkt mye på: Hvem tror du er lykkeligst av smarte eller dumme mennesker?
– Dumme mennesker tenker kanskje mindre, så dumme er kanskje lykkeligst.

GIFT Hva liker du å lese? Vi leste nettopp i D2 at bøker er blitt «in». Eller kanskje det var «bokhylle-estetikken» som var blitt in. Uansett: bøker?
– Det er en veldig rar ting med meg, men jeg har faktisk skrekk for papir.

SMIL Du har fobi for papir?
– Jeg klarer ikke å ta i ark, så bøker er ikke helt for meg. Jeg klarer ikke bla i bøker.

SMIL Virkelig? Du er et barn av internett ass!

GIFT Hva gjør du på do da?
– Nei, det går greit. Men når jeg skal skrive på skolen så må jeg legge genseren over papiret fordi jeg klarer ikke å kjenne på det.

SMIL Hva gjør du når du er alene og ikke sitter på nettet? Hender det du sitter hjemme og bare stirrer i veggen og tenker?
– Det er ikke sånn at jeg setter meg ned foran veggen for å tenke, nei.

SMIL Haha.
– Jeg ser porno. Neida. Jeg gjør ikke. Jeg sover og gjør lekser og spiser veldig mye. Tenkingen kommer som regel når jeg skal legge meg. Da tenker jeg mye. Det er kanskje derfor jeg har søvnproblemer.

GIFT Du har litt naturlig duckface. Har du poutet så mye at du er blitt sånn?
– Haha. Det er ikke sånn at jeg har laga en grimase og fryst til den akkurat. Det er vel normalt å lage duckface.

SMIL Neida, du er veldig pen. Overnaturlig pen! Hadde vi vært menn hadde vi siklet på deg nå.
– Alle har jo sin mine, det er ingen som ikke gjør seg til på bilder.Jeg synes det å smile på bilder hvis jeg ikke smiler fra før, er like unaturlig.

SMIL Kjenner du til BDD, Body Dysmorphic Disorder? At man er besatt av at man hater visse deler av kroppene sin, eller utseendet sitt, selv om man er pen? Kjenner du mange som har det?
– Altså, man hører hele tiden jenter sier at «jeg er så stygg» og sånn der. Jeg tror de fleste på min alder føler det. Man har uansett dager der man føler seg stygg og noen ganger fin.

GIFTDu sier du er stolt over den du er, men hvorfor har du endret på kroppen din da?
– Det er jo den jeg er. Hvis jeg synes det er fint, så hadde det vært falskt om jeg prøvde å endre meg for å passe inn i en mal for hvordan jenter skal se ut? Om noen har helt svart hår og masse eyeliner, så er de akkurat som meg, de sminker seg også opp, men får ikke høre at “de er fake” på samme måte.

GIFT Noen ganger tenker jeg at det hadde vært morsomt om man ikke hadde kropper og bare var en gjeng svevende hjerner.Det hadde vært litt befriende hadde det ikke?
– Det hadde vært kjedelig. Sånn seksuelt i hvert fall.

SMIL Man kunne bare hatt telefonsex.
– Hva skal man si at man tar på da liksom?

SMIL «Ta deg selv på storehjernen!»
– Hehe.

SMIL Hvorfor tror du ikke på kjærligheten? Vi leste det på bloggen din.
– Det er ikke det at jeg ikke tror på kjærligheten. Jeg skrev en bloggpost basert på en Drake-sang, han har en låt som sier: «We live in a generation of not being in love, not being together». Idag er vi sammen uten virkelig å være sammen. I stedet for å få det man håper på – som på film: «jeg elsker deg» og at man gjør masse romantiske greier – så får man et «kanskje», et «vet ikke» eller et «ja, sikkert».

SMIL Vi lever alle i et <3 dukkehjem

Les også: Vi åpner NATT&DAG-arkivet: 30 år med ærekrenkelser!

Ingenting er gratis i livet. Bortsett fra å lese NATT&DAG.

Men det koster penger å lage NATT&DAG. Om du vil støtte journalistikken vår kan du donere 350 kr (eller mer) og få tilsendt vår minimalistiske sorte t-skjorte. Den kan du bruke til de fleste anledninger, for eksempel mens du står i kø på NAV etter å ha tatt en master på HF eller mens du møter noen fra finn.no for å selge verdisakene dine så du får råd til mat.

Den passer kanskje ikke til begravelser eller bryllup, men du tilhører jo generasjonen som hverken gifter seg eller har venner, så det går vel fint.

Velg din størrelse: Samtidig godtar du våre vilkår.
Ønsker du å donere et annet beløp (uten t-skjorte) kan du gjøre det direkte med Vipps. Velg «Send» og tast inn nummeret 586717 eller søk opp NATT&DAG.