Guide: Tangen-sakens mange personligheter

… Kanskje du er en av dem?

b
a

I slutten av mars ble det offentliggjort at det var hedgefondforvalteren Nicolai Tangen som skulle fylle de store skoene til Yngve Slyngstad som sjef for vår felles arv, oljefondet.

Nyheten kom mens vi andre var opptatt med å håndtere vårt livs største krise – buhu, hjemmekontor på et tidspunkt i historien hvor internett finnes :( …  – og fikk dermed ikke veldig mye oppmerksomhet innimellom alle sakene om koronahåndteringen til Frosta kommune, virale videoer av hvordan det italienske folk (ikke) taklet å holde seg hjemme samt screenshot-saker om reality-programmer spilt inn før flaggermus-viruset.

Vel, det var frem til VG avslørte at den påtroppende oljefondssjefen, i forkant av hele ansettelsesprosessen, hadde invitert hele Norges maktelite, deriblant Yngve Slyngstad, til et «seminar» i USA – senere omtalt som tidenes smøretur, elitenes boblebad og den derre saken med den Sting-konserten, vet du?

Noen har til og med mumlet K-ordet, men det kan da ikke stemme, vi har da ikke KORRUPSJON i Norge?

Underveis har det rullet seg ut et forutsigbart persongalleri, slik vi kjenner det fra norsk offentlighets glansdager pre-korona.

… Og kanskje er du en av dem?

LES OGSÅ: SØNDAG SUMMARUM: Hasjtørke, «Vedum-challenge», Gatorade mot Covid og … Norge har fått en ny kronprins innen helse <3

Yngve Slyngstad


Foto: André Clemetsen / Norges Bank

Aj, aj, aj.

Ikke bare ser du ut som en Espen Eckbo-karakter som er opptatt av liberalisering av regelverket rundt seksuell lavalder, du har også latt deg forføre av en riking på teitest tenkelige vis (Sting-konsert, privatfly), en riking som senere skulle komme til å kontakte deg for å spørre om en liten tjeneste, nemlig noen tips og hint til hvordan man kan bli din etterfølger som sjef for Statens pensjonsfond utland aka oljefondet.

I snitt ble hver deltager på seminaret påspandert gaver til en verdi av 160 000 kroner. Og det er jo ikke akkurat sånn at man alltid merker når man får gaver til en verdi av 160 000 kroner! Det kan hende vi også fikk det forrige uke, men det husker vi rett og slett ikke! 

Ja, du har virkelig screwed up, men det får like mye konsekvenser som da du kom hjem fra butikken med Grana Padano og det stod Parmiggiano Reggiano på handlelappen.

Torbjørn Røe Isaksen

På barneskolen var du «han rare», men med tiden har du blitt en type som ikke skiller seg ut på verken den ene eller den andre måten. Du vet ikke hva kryptovaluta er. Ja, og du er forresten næringsminister, og melder selvfølgelig ikke fra om at du deltar på et seminar i USA, du fører det ikke opp noen steder, selv om du er forpliktet til å gjøre det. Angrer. Når det blir oppdaget. Grunnen til at du ikke har sagt noe før er fordi du har vært i koronakarantene, det er selvfølgelig ingen unnskyldning innrømmer du, og kommer mest sannsynlig aldri til å innrømme for deg selv at jo, det var jo nettopp det det var.

Norges Bank

Du har nettopp ansatt en fyr du tror skal fungere bra i jobben, men sitter nå i et rom med litt for god, men alvorspreget luft, rundt et langstrakt, ovalt bord og … angrer selvfølgelig ikke på noe! Du bestemmer over den norske krona! Du er i rik! I teorien uendelig rik! Og Du er ferdig på jobb om en time! Du skal drikke champagne på Nesodden!

Kristin Clemet


Foto: CF-Wesenberg / kolonihaven.no

Hvorfor er det feil at Nicolai Tangen blir ansatt som oljefondssjef? Er det fordi han er for rik? For gavmild? Er det fordi NICOLAI TANGEN ER FOR FLINK?! At han forstår seg for godt på den internasjonale FINANSVERDENEN? Kaviarmisunnelse gjør deg forbanna. Når rike mennesker får kritikk, så stiller du opp. Enten kritikken er berettiget eller dypt, dypt urettferdig, du stiller opp.

Forresten er Norge et grusomt land, det er jo det. Det vil det være så lenge folk flest ikke skjønner at elitefolk med dyre dresser i privatfly egentlig er litt kult, litt sånn derre James Bond-style. Drinks and moneyDrinks and money. Du gjentar det høyt for deg selv, helt til du er overbevist om at dette er et innarbeidet amerikansk uttrykk, litt vanligere på østkysten enn i vest, der kulturen handler mer om sol og kjendisstatus, ikke finans som i New York, der de har skyskrapere. Tankene dine vandrer videre, mens fingrene hviler på tastaturet du har foran deg, klar til å pøse ut en kronikk eller et «Civita-notat». Tenk at de rike menneskene inni privatflyet snakker norsk i stedet for engelsk! De snakker NORSK! Norske rikinger! Ikke engelsk! Som på film bare at norsk! Det er tøft, synes du, og smiler litt for deg selv. Sinnet ditt over den norske småligheten har gradvis glidd over i en maktfantasi. Humøret stiger igjen. Denne koronakrisa kan være det samme, du er i ditt ess nå.

Vanlig person på twitter

Det er kanskje ikke den sunneste måten å konsumere nyheter på, men likevel er du på twitter dag ut og dag inn. Du har egentlig ikke helt fått med deg hva denne Tangen-saken går ut på, men du vet at Eivind Trædal synes at Sting var en kjip booking til «den prisen». Du scrolla bare raskt forbi, så du fikk ikke med deg hva sykkelentusiasten fra Sunnmøre (elns) mente man burde ha booka i stedet, men du antar at det er Kanye West. Eivind Trædal er glad i hiphop, men sliter med å holde seg oppdatert nå som han har barn.

Du ser på deg selv som skribent og/eller forfatter, men følger ikke spesielt godt med i samfunnslivet. Til gjengjeld er du veldig glad i fantasybøker. MEN! Du HAR fått med deg at Nicolai Tangen er en kontroversiell mann, og at Norges Bank har hatt et eller annet møte. Men du er litt usikker på hva Norges Bank og Oljefondet egentlig har med hverandre å gjøre, bortsett fra at begge handler om penger og NORGE. Det angår deg, du er norsk og bruker penger. Samtidig antar du at menneskene på toppen av SamfunnsPyramiden er ufyselige mennesker, og du stemmer ganske langt til venstre. Likevel, uten at du egentlig sier det høyt: du stoler på at de får jobben gjort. DU gidder i alle fall ikke å ha ansvar for et fond som eier 1,5 % av verdens aksjer.

Du vil bare ha litt flere podcast-tips, litt flere følgere og nok overskudd til å avfølge alle svenskene du i et anfall av koronarelatert overmot bestemte deg for å følge for å «følge litt mer med på hva som skjer i Sverige, det er jo tross alt nabolandet vårt». Du er åpen om psykisk helse, og skriver tweets om din kamp mot NAV. Når du endelig får innvilget AAP får du 340 likes.

LES OGSÅ: Eivind Trædal kommenterer Eivind Trædal-memes

Magnus Marsdal


Foto: Eivind Vodler Rutle / Manifest Analyse

«Øøøh det er faktisk sånn kapitalisme fungerer, dette ER systemet.» Du tilhører en venstreorientert tankesmie, og etter å holdt deg på matta og iakttatt sirkuset fra en delikat 3-roms, var dette bidraget ditt. Målet var å sette en stopper for det hele! Det funka selvfølgelig ikke, men jaja. Du har det ganske bra.

Selvtilfreds filosofiprofessor med personlige, økonomiske interesser


Foto: Arbeids- og sosialdepartementet

Heldig er den som har deg som venn! Du har ekstremt stor panne og ekstrem mangel på moral, noe som får vennene dine til å fremstå som det gode valget i en sjekke-på-byen-setting. Det handler om etikk i oljefond-forvalter-ansettelses-prosessen, men det betyr ikke at det må være etisk forsvarlig, det er det samme for deg. Det kan godt være dårlig etikk også. Så lenge det har NOE med etikk å gjøre har du gjort jobben din!

LES OGSÅ: Mobilspill som er bedre enn Wordfeud

Sting


Foto: David Shankbone / Commons

Om man er interessert i å oppnå status hos Norges maktelite, enten man har utsikter om å bli sjef for Norges oljefond eller ei, så bruker man bare ikke ni millioner på å booke deg som underholdning. Og det vet du selv, også. Men skal du liksom si nei til masse penger bare på grunn av at det er for mye? Nei, du tar i mot, selvsagt. Sånn sett er du ganske lik de andre i denne situasjonen også. Med denne innstillingen kan det godt hende det er du som blir den neste sjefen for Oljefondet.

Nicolai Tangen

Du har nettopp fått oppfylt guttedrømmen, og nå raser den foran øynene dine fordi du brente av 13 millioner kroner på et seminar! Gratulerer!

Ingenting er gratis i livet. Bortsett fra å lese NATT&DAG.

Men det koster penger å lage NATT&DAG. Om du vil støtte journalistikken vår kan du donere 350 kr (eller mer) og få tilsendt vår minimalistiske sorte t-skjorte. Den kan du bruke til de fleste anledninger, for eksempel mens du står i kø på NAV etter å ha tatt en master på HF eller mens du møter noen fra finn.no for å selge verdisakene dine så du får råd til mat.

Den passer kanskje ikke til begravelser eller bryllup, men du tilhører jo generasjonen som hverken gifter seg eller har venner, så det går vel fint.

Velg din størrelse: Samtidig godtar du våre vilkår.
Ønsker du å donere et annet beløp (uten t-skjorte) kan du gjøre det direkte med Vipps. Velg «Send» og tast inn nummeret 586717 eller søk opp NATT&DAG.