OMVR vil legge The Voice bak seg, og er sulten på suksess

OMVR higer etter å stå på scenen selv, men Norges «nye R&B-ambassadør» ønsker også å erklære at Nora Noor er det beste som har skjedd ham.

b
a

– Hun så ut som meg og vi hadde samme bakgrunn. Det ble et tegn om at det var mulig, forklarer han.

«Ambassadør»-tittelen dukket opp i en anmeldelse hos NRK P3 etter at OMVR, eller Omar Mohamed Ahmed som han egentlig heter, opptrådte under årets Bylarm, og det finnes neppe noen som setter mer pris på de gode kritikkene enn artisten selv. Omar har drømt om en sangkarriere fra han var liten.

Han blir ivrig og gestikulerende når han kommer inn på Noor. Vi snakket egentlig om Michael Jacksons Thriller, men til tross for at det er dette albumet Omar aller helst ville hatt signaturen sin på, er det altså Noors Curious som har betydd mest.

– Jeg fant så mye trøst i at hun var fra Oslo. Hun har gått i de samme gatene, tatt den samme trikken og var ikke helt fjern for meg. Jeg tror mange har blitt inspirert av Curious, ettersom det var det første R&B-forsøket i Norge som funket.

NATT&DAG møter Omar midt i Bylarm-maset, og til tross for at foreldrene hans har kjørt hele veien fra Vegårshei på Sørlandet for å se ham spille, og det nærmest var umulig å finne en ledig parkeringsplass, virker han bemerkelsesverdig rolig. Som om stresset rundt en bransjefestival og presset om å bevise at man er god nok, er noe helt dagligdags. Kanskje er det erfaringen fra TV-programmet The Voice som har lært ham å slappe av. Det er likevel ikke slik at han tar oppstyret for gitt. Omar mener bare han har jobbet hardt og lenge for å komme dit han er i dag.

Intervjuet fortsetter etter videoen.

Etter å ha vært med i realityshowet ønsket han likevel å bli glemt.

– Jeg har ikke noen dårlige erfaringer fra The Voice, men for meg det ble viktig å legge det bak meg og tenke på hvilket lydbilde jeg hadde lyst til å jobbe videre med.

Da Omar kom til Universal for å snakke om muligheten for platekontrakt, hadde han allerede låtene, pressebildene og et management klart. Han forklarer at det var viktig å ikke komme inn i et maskineri hvor han mistet kontrollen over sin egen visjon.

– Jeg la en pakke på bordet og ba dem ta en lytt. De viste seg å være kjempepositive, men de kom seint inn i prosessen.

EUROPEISK R&B. Visjonen har blant annet blitt til den sjelfulle singelen «Hold You Back» som ble sluppet på starten av det nye året. Lydbildet avslører en artist som ikke bare har en særegen vokal, men som også har et klart ønske om å holde på gamle tradisjoner. Omar ønsket å pushe grensene for hva man kan gjøre med veletablerte sjangre, og låta blander soul og R&B med underliggende klubbtoner,  hvor man skimter like mye inspirasjon fra britisk house som store R&B-stjerner fra USA.

– Litt av cluet med R&B er at vi må legge fra oss Statene. Jeg kan ikke komme og si at jeg har samme bakgrunn som en som har vokst opp i «the hood», for jeg har ikke den historien. Det jeg kan si er at vi kan ha samme inspirasjonskilder. Vi kan ha hørt på samme musikk, og det er der jeg føler vi kan være like. Min tolkning og utførelse av R&B vil likevel være annerledes.

For du er mer britisk klubb?

– Ja, jeg føler lydbildet er britisk og europeisk, mens vokallinjene kan være mer rettet mot statene.

Omar er ikke glad i sammenligninger, men forstår nødvendigheten av referanser. Han mener det er lett å fortelle hvem man er inspirert av, men at det ikke alltid overføres til lydbildet.

– Når jeg har lest anmeldelser har det vært viktig for meg at referansene er tydelige, og det er hyggelig når de blir plukket opp. Samtidig er det viktig at man kan stå for den man er og bli sett ut i fra det.

Han er opptatt av det personlige aspektet i låtene sine, og mener musikk og fremførelse alltid bør handle om å formidle noe, også når musikken tilsynelatende er lystig.

«Hold You Back» er en vanvittig trist låt for min del. Man glemmer det litt på grunn av klubbformatet, men det er en låt jeg skrev da jeg syntes ting var kjipt.

Vi vender stadig tilbake til hvor mye musikken betyr for Omar, og hvor sulten han er på en suksessfull karriere. Litt skamfull forteller han at det ikke alltid har vært like greit å se andre artister opptre når han ikke har hatt noe gående selv.

– Det høres kanskje litt teit ut, men før har det vært litt bitter sweet. Jeg husker jeg så Beyoncé på Telenor Arena og tenkte at jeg har lyst til å stå der. Det er kjipt å stå blant publikum når man har lyst til å stå på scenen og gjøre sine egne ting.

 OMVR slipper remix-EP i April og ny singel er ventet i begynnelsen av mai.