Virus som gjør deg dummere oppdaget

Halvparten av oss har dustevirus i halsen.

b
a

Som om vi ikke hadde nok med ebola: Nå har amerikanske forskere har oppdaget et virus som gjør tilsynelatende friske mennesker dummere, skriver The Independent.

Viruset, som normalt påvirker ferskvannsalger, har for første gang blitt funnet i halsen hos friske mennesker. Der fører det til nedsatt kognitiv funksjon, viser en studie publisert i Proceedings of the National Academy of Science.

«Dette er et slående eksempel på at ‘ufarlige’ mikroorganismer vi bærer på, kan påvirke adferd og kognisjon, sier Dr. Robert Yolken, virologen ved Johns Hopkins University School of Medicine som ledet studien, til Healthline.

44 prosent av studiens deltakere testet positivt for ATCV-1, som viruset heter. Disse gjorde det dårligere på intelligens- og oppmerksomhetstester, og særlig visuell prosessering fikk kjenne på ATCV-1s tilstedeværelse i halsen.

For backe opp funnene gjorde forskerne oppfølgningsstudie med mus. Resultatet var det samme, musene underpresterte også på kognitive tester. I tillegg endret viruset aktiviteten til noen gener i hjernen, som påvirker plant annet dopamin, rapporterer Healthline.

«Det er begynnelsen på en annen måte å se på smittestoffer. Dette er ikke virus som kommer inn og gjøre mye skade for så å forlate kroppen, som ebola- eller influensaviruset. Dette er i  andre enden av spekteret. Dette er virus som vi bærer på i lang tid, som har mer subtile effekter på kognisjon og atferd, sier Dr. Robert Yolken.