Smil & Gift møter Per Fugelli

Er han en modig stemme eller en klovn og posør? Ingen av delene, mener Per Fugelli. Han har aldri vært annet enn et naturbarn.

b
a

GIFT Skulle ikke du dø snart?

– Knivlegene og gud vet. Jeg hadde nå kreftoperasjon nummer fem i februar, kontroll i september. Så får vi se. Det har jo kommet ny kreftsvulst hvert jævla år i fem år, men det er klart, man har alltid… Dere kjenner Olav H. Hauge?

SMIL Du bærer den draumen?

– Ja… om at noe vidunderlig kan skje. Jeg er lege og har lært meg å stole på statistikk. Men, så er det sånn at tabellene er satt sammen av gåtefulle ett-tall og plutselig er det et tall som stikker av. Vi får se. Jeg prøver å være realist og forholde meg til det medisinen vet – at Per skal dø om ikke lenge – samtidig er det viktig å ha dette lille håpet om det vidunderlige: Ikke mer kreft.

SMIL Alt du sier høres ut som dine siste ord. Forbereder du ettermæle i sitatbøkene?

– Haha! Nei, men det er veldig morsomt at du sier det på den måten. En slags sykdomsgevinst, om du vil…

GIFT …er at man får masse oppmerksomhet i media?

– Haha, det er mer en farlig bivirkning. Nei, en gevinst av å bli alvorlig syk og nærme seg døden er at det skjer en essensialisering, en brutalisering – du blir mer naken, mer vesentlig. Masker faller av. Du blir et knokkelmenneske, kan du si. Og det gjelder også i språket.

GIFT Masker som faller, sier du. Få vi snart se klovnen Per Fugelli gråte?

– Nei, eller tja. Klovn? Kanskje. Helt siden jeg var barn har jeg vært et naturbarn. Av og til sagt ting, og vist meg gjennom væremåte, som en slags parodi. I blant med tap av verdighet. Mange har rista på hodet. Jeg hører iblant at folk, ikke minst unge, snakker om et uttrykk, «å iscenesette seg selv». Da tenker jeg: For en livskrampe det må være! Det må jo bety at man er en slags skuespiller, i stedet for å være det jeg har vært jævlig glad i – som har gitt meg et liv jeg gjerne skulle hatt en gud å takke for – et liv som naturbarn! Ekte og ærlig.

SMIL Den rumenske filosofen Emil Cioran sa en gang: «Tanken på selvmord er det eneste som holder meg i live». Er det slik med deg, gjør kreften deg også mer vital?

– Ja, det er jo… Eller nei for FAEN, jeg vil ikke være med på den «takk for kreften»-leken, at den liksom har gjort meg klokere og kjærligere. Nei, bare mer radioaktiv.

SMIL Haha!

– Men det du kan si, er at når du skal dø snart, blir du en jævla hund etter mening.

– Nei for FAEN, jeg vil ikke være med på den ’takk for kreften’-leken, at den liksom har gjort meg klokere og kjærligere. Nei, bare mer radioaktiv.

GIFT Før valget, på spørsmål om du fryktet et blått valgresultat, sa du til Dagbladet: «Jeg er redd for et samfunn som dyrker styrke og forakter svakhet», og «De som ikke klarer å klatre i det sosialdarwinistiske klatrestativet har også menneskeverd. Menneskeverd er ikke produksjonsverdi, det skal godtas uansett funksjon, seksualitet, alder, sykdom». Det var da voldsomt! Vi andre må ofte se veldig godt etter for å skille Høyre fra Arbeiderpartiet, du høres ut som du snakker om kampen mellom det gode og det onde.

– Hør. På Eidsvoll, Grunnloven 200 år: Erna Solberg holder tale til det norske folk. Husker du hva hun sa?

SMIL Nei.

– Nettopp. Ingen gjør det. Jeg gjør det, for jeg var der og noterte. Hun snakket om to ting: Det fine været og 17. mai-sløyfen i Bergen, som er fyldigere og lengre enn i noen andre byer.

SMIL Det høres jo ikke ut som sosialdarwinisme.

– Fordi det er kamuflasje! Taledesignerne sa 16. mai som de sier hver eneste dag til Erna Solberg: Ikke si noe, så er du sikker. Det er bomull og fløyel, men litt etter litt fjerner de formueskatten og arveavgiften. Litt etter litt vil de bygge ut private skoler og private klinikker. Vi sitter i enfoldighet og god tro, samtidig demonteres den velferdsstaten vi er glad i. Hipp hurra for den tilfredse majoritet!

GIFT Men altså: «menneskeverd skal gjelde uansett funksjon og seksualitet». Høyre er fullt av homser! Ingenting tyder vel på at den blåblå regjering vil gå utover seksuelle minoriteters menneskeverd?

– Dette er jeg helt med deg på.

GIFT Likevel går du langt i å antyde noe annet.

– Ja, ja, stryk «seksualitet» da.

GIFT Det har jo stått i Dagbladet for et halvt år siden uten at du har reagert.

– Jeg kan ikke drive sitatsjekk hele døgnet. Men jeg mener det…

SMIL Men…

– HØR!

SMIL Ok.

– Det er en jævla skummel dyrking av styrke, ikke bare i Høyre, men også i sosialdemokratiet. «Typisk norsk å være god», ropte Gro. Hun mente ikke snill, nei, hun mente vinne. Bli nummer én. Jens Stoltenberg skulle si noe pent om innvandrere i nyttårstalen, husker dere hva han gjorde? Han hentet frem to som hadde gått ut av videregående med 18 seksere og studerte medisin ved universitetet i Oslo. Kanskje dere synes det er en bagatell, men det tyder på dyrking av styrke. Og med dyrking av styrke, kommer forakt for svakhet. Syke, uføre, de som ikke kan klatre i det sosialdarwinistiske klatrestativet.

SMIL Men poenget er ikke at vi synes det er viktig, det er at du bruker språk som ikke har rot i virkeligheten: «forakt for svakhet», «miste underet på jorden», eller at menneskeverdet ikke lenger vil gjelde for ulike grupper. Hvorfor denne voldsomme polemikken?

– Jeg skjønner godt at du reagerer på den gammeltestamentlige potensen i språket i forhold til det du opplever som norsk virkelighet. Men hva er mangelsykdommen i Norge? Er det kraftfullhet i retorikken? Nei, det er ord av bomull og fløyel. Forsiktig, forsiktig, lille munn!

GIFT Er Erna Solberg mer av en sosialdarwinist enn Audun Lysbakken?

–Tvilløst!

SMIL Du gikk for litt siden hardt ut og sa at «mangelen på mot i akademia er epidemisk». Hva er modig? Er du selv en modig stemme?

– Nei igjen, min venn. Og tro meg på dette, hånden på hjertet, hånden på hjernen: Meg, Per, naturbarnet, det er ikke noe modig ved å være det. Noen vil kalle det mot, jeg er ikke enig. Andre vil kalle det mangel på impulskontroll, jeg er litt mer enig. Selv vil jeg bare kalle meg naturbarn. Jeg har alltid hatt en drift i retning av å være spontan. Ikke tenke taktikk eller lønnsomhet. Men rett fram, liksom. Vandre med freidig mot, sang og spill.

GIFT Jada, jada, fine ord, men hold deg til saken: Hva er modig? Hvilke posisjoner er det du savner at noen tør å innta i norsk offentlighet?

– Jeg savner folk som tør å bore i den norske folkesjelen uten bedøvelse. La meg nevne to-tre områder vi skammer oss over. Det ene er fremmedfrykt. Fremmedfrykten hadde det jævla travelt på Eidsvoll i 1814. Allerede i paragraf 2 sa vi at jesuitter og jøder ikke skulle ha adgang til riket. To hundre år senere vil Fremskrittspartiet stenge grensen for romfolk. Dette har vi ikke tatt ordentlig tak i. Fremskrittspartiet, Høyre, Arbeiderpartiet. Feige, unnfalne, bomull. De vet det ligger fremmedfrykt på lager hos jævlig mange av oss, og de tør ikke utfordre den. Det andre er den norske selvgodheten. «Typisk norsk å være god», sa Gro. «Slik skal Jens tukte Putin», skriver VG. Men vi er et nanoland, det er det veldig få som tør pirke i. Tredje og siste er: Hvem tør si til Norge at vi er det mest åndssvake landene på kloden? Det er to hull i den norske hjernen, i det ene hullet bor sansen for menneskeskapt skjønnhet. Norge har en unikt stor sans for det stygge. Reis rundt! Dra til Haugesund, Sandnessjøen, til Lillehammer og se…

GIFT …hvor stygt det er?

– Haha, ja! Hvilken formidabel mangel på formsans! Det er det ene hullet. Det andre er verre: Der skulle det vært et høyere åndsliv, som vi mangler. Vi er tilbakestående.

(Fortsetter under bildet)

fugelli2

SMIL Men brems litt nå. Er det egentlig sant at disse meningene krever mot? Å kritisere FrP er vel det tryggeste man kan gjøre i norsk offentlighet, nordmenn elsker kronikker som tar oppgjør med norsk selvgodhet og det er vel ikke upløyd mark å kritisere norsk smak. Er dette modig? Krever det mot å ta avstand fra rasisme i Norge?

– Jeg føler i hvert fall det er for lite lydstyrke på de stemmene. Jeg skulle ønske vi var mye modigere på selvransakelse på de områdene, fremmedfrykten og selvgodheten. Og åndssvakheten. Allright, det finnes glimt, men vi har ikke hatt noen stor vilje til å ta tak i det.

SMIL Jenter som står på skateboard i Afghanistan, er ikke de modige?

–  Hm..

SMIL Synes du ikke de er modige?

–  Jenter.. som står på skateboard?

SMIL I Afghanistan, ja. Er ikke de modige?

– Ehm… jo?

SMIL Ja, for du skjønner hvorfor det er problematisk å stå på skateboard som jente i Afghanistan? Eller å gå på skole, for den saks skyld.
– Ja, men altså faen, det som er som er modig – og dette kan være jenter som står på skateboard i Afghanistan, for all del – er å… jeg var nettopp på Lillehammer, på Bjerkebæk og hørte et foredrag om Sigrid Undset. Der lærte jeg at hun var modig, modig, modig, fremsynt og klarsynt. Hun så nazi-spøkelset tegne seg i Tyskland. Og temmelig alene –  hun fikk masse juling –  kjempet hun som en furie i avisspaltene mot Knut Hamsun i …

GIFT Ja, nettopp! Hun sto opp mot kultureliten, og advarte mot noe hun fryktet – datidens Hans Rustad!

– Nei, nei, nei…

GIFT Neida, men vi må avbryte babbelet om Sigrid Undset.

SMIL Du savner modige meninger og du savner elite. En modig intellektuell fra den arabiske kulturelite, dikteren Adonis, mener vi må ha mot til å se det destruktive i Islam. Er ikke det en viktig posisjon som krever mot å innta i Norge?

– Men..

GIFT Ikke noe Sigrid Undset nå!

– … krever det så jævlig mye mot å si at radikal Islam er farlig?

GIFT Adonis blir jo truet på livet av den Syriske opposisjonen. Eller ta Salman Rushdie, Lars Hedegaard eller Theo van Gogh. Det den norske intellektuelle er mest redd for, er vel å bli oppfattet som rasist? Derfor overlater dere terrenget til FrP og utskudd som document.no.

– Det krever også mot å advare mot den feilslutning at radikal islam er lik islam. Det vi mangler er at noen sier at vi må passe oss for mistanke og frykt for alle muslimer. Det er den store faren.

SMIL Det er det jo mange som sier. Men finnes det respekterte offentlige personer på venstresiden som kritiserer islam, ikke bare tar avstand fra radikalisme?

– Hm, OK. Jeg kan si meg enig et stykke på vei. I den gode hensikt å unngå at mennesker skal oppleve ytterligere hets og mistenksomhet har vi kanskje ikke vært klare nok, ikke modige nok, til å sette søkelyset på verdigrunnlaget og menneskesynet i islam. Men jeg tenker: Når vi gjør det – og det er meget mulig at vi må være skarpere og klarere – så MÅ vi unngå er at alle muslimer utsettes for mistenksomhet. Det er den kortslutningen som mange rundt document.no, og i denne mørke elektronskyen Anders Behring Breivik matrealiserte seg i, gjør: «Islam er farlig, derfor er muslimer våre potensielle fiender, derfor må vi deportere dem, kanskje til og med eliminere dem.»

SMIL Ah, tilnærmet enighet! La oss heller snakke om noe du liker igjen: Døden. Eller begynner du kanskje å bli lei av å snakke om den?

– Ja, det kan bli litt overdose død.

GIFT Andre kan bli lei av å høre om den også! Du sier du henter døden frem fra «fengselet for de forbudte ord». Men, det er knapt noe vi hører mer om. Vi har fått dødskafeer, kjendiser som designer kistene sine på tv, museer med dødsutstillinger, kondolanseprotokoller i nettavisene. Og så videre. Hvordan kan du påstå at døden er tabu? Er vi ikke i ferd med å gjøre den til en tabloid sjangerøvelse? Ren underholdning?

– Jo, flott! Tabloid underholdning. Det er veldig treffsikkert. Jeg har ergret meg over det samme, døden har blitt en slags motebølge.

GIFT Men hvis skyld er det, Dr. Død? Når kommer «Døden skal vi danse» med deg og Hallvard Flatland på TV2?

– Nei, men det er jo ikke det jeg lengter etter, for faen!

GIFT Haha! Du er jo Twiggy i den motebølgen!

– Nei, men HØR!

SMIL OK!

– Dødskafé og dette «Kisten» er veldig gode eksempler på dette, å gjøre døden til en pop commodity. Det er på et ekstremt overfladisk plan. Det jeg lengter etter er at vi går alene inn i et fredsrom, ikke et tv-studio eller på en kafé, og virkelig tar inn over oss at vi skal dø. Ikke som kitsch, ikke i forbifarten, ikke for å være online, men å eksistensielt, fundamentalt og i dypet erkjenne at du skal dø. Livet ditt skal stoppe. Det er det jeg har prøvd å være en hjelper for, for det tror jeg de fleste, kanskje ikke alle, vil ha godt av. Det kan hjelpe oss å leve mer vesentlig.

GIFT Er det forresten greit at jeg røyker inne?

– Det er helt i orden!

SMIL Pokker, du gikk ikke i hyklerfella vår!

– Neida! Og blås mot meg, da. Så jeg får litt passiv røyking!

Per Fugelli